Epidurale infiltratie

Op deze pagina

Een epidurale infiltratie is een inspuiting van corticoïden in de epidurale ruimte. Dit is de ruimte rond het ruggenmerg en de zenuwen die uit de wervelkolom komen. De epidurale infiltratie vermindert de ontsteking en de zwelling van de zenuwen in de epidurale ruimte. Daardoor verminderen de pijn en de tintelingen die veroorzaakt worden door ontsteking, irritatie en zwelling van de zenuw. De behandeling vindt plaats ter hoogte van de lage rug (lumbaal).

De voorbereiding

Thuis hoef je geen specifieke voorbereiding te treffen. Je kunt gewoon eten en drinken en medicatie innemen, met uitzondering van bloedverdunners. Als je bloedverdunners gebruikt, moet je dat vooraf melden, zodat we passende maatregelen kunnen treffen. Meestal moet je een paar dagen voor de behandeling de medicatie stoppen.

Als je allergisch of overgevoelig bent voor verdovingsvloeistof, meld dit dan bij de arts of verpleegkundige.

De behandeling gebeurt in dagopname. Je moet dus geen nachtkledij of toiletgerief meenemen.

De dag van de behandeling mag je niet zelf met de wagen rijden. Zorg ervoor dat een begeleider je naar huis kan brengen of dat je met het openbaar vervoer komt.

Als je de dag van de behandeling ziek bent of koorts hebt, neem dan contact op met het secretariaat.

De behandeldag

Schrijf je eerst in aan de opnamebalie in straat 60. Meld je daarna aan bij een verpleegkundige of het secretariaat van de pijnkliniek.

De verpleegkundige brengt je naar de kamer waar je tijd hebt om je uit te kleden en een operatiehemd aan te trekken. Vervolgens krijg je een waakinfuus, waarlangs de arts tijdens de behandeling eventueel medicatie kan toedienen.

De infiltratie gebeurt in de behandelzaal al zittend. We ontsmetten de omgeving van de injectieplaats met een koude ontsmettingsvloeistof. Vervolgens verdoven we de huid plaatselijk. Dat kan een brandend gevoel geven dat snel weer wegtrekt.

Daarna prikt de arts de epidurale ruimte aan en infiltreert met een corticoïdenpreparaat. Dit kan een oncomfortabel gevoel geven, meestal voel je een sterke pijnloze druk.

Na de infiltratie moet je 24u platliggen. Je mag wel recht staan of zitten om te eten, je te wassen en naar het toilet te gaan. Je mag 24u niet deelnemen aan het verkeer. Op de behandeldag en de dag nadien moet je niet werken.

Risico’s en nevenwerkingen

De procedure is over het algemeen veilig. Aan elke interventie zijn echter risico’s en nevenwerkingen verbonden en bestaat een kans op complicaties. Je kunt wat meer pijn hebben na de infiltratie, maar dat is slechts tijdelijk. Andere nevenwerkingen zijn verbonden aan het effect van de corticoïden: blozen, zweten, hartkloppingen, verhoging van de suikerspiegel bij diabetici.

Complicaties komen bijna nooit voor. Een enkele keer ontstaat een lichte bloeding, maar dat is ongevaarlijk als je geen bloedverdunners neemt of deze op tijd stopt. Krijg je koorts naar de behandeling, dan moet je contact opnemen met je arts.

Een andere complicatie is lekkage van het hersenvocht. Hierdoor kan hevige hoofdpijn optreden die verdwijnt als je ligt. Ook dit moet je aan de arts melden. Extra vochtinname, bij voorkeur cafeïnehoudende dranken, en platte bedrust. Bij aanhoudende hoofdpijn kan een bloedpatch worden geplaatst. Dit is een injectie met een kleine hoeveelheid eigen bloed om het lek te dichten.

Ben ik genezen na een epidurale infiltratie?

Het is moeilijk te voorspellen of een epidurale infiltratie jou zal helpen of niet. Algemeen hebben patiënten met uitstralende pijn in de benen een goede respons. Hetzelfde geldt voor acute pijn. Patiënten die al geruime tijd pijn hebben, kunnen mogelijk minder baat hebben van de epidurale infiltratie.

Vaak moeten meerdere infiltraties worden toegediend om een goede respons op de klachten te krijgen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-december-2020.

Fysische geneeskunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by