Pijncentrum

09 224 50 19
Straat 79
09 224 62 62
Medisch centrum Lochristi
secretariaat.pijncentrum@azstlucas.be
Maak online een afspraakTelefonisch elke werkdag van 8u30-12u en 13u-16u.
Telefonisch niet bereikbaar op dinsdagnamiddag.
Pijnkliniek

Het pijncentrum is een erkend referentiecentrum voor patiënten met complexe pijnproblemen.

Pijn is acuut of chronisch en onze behandelingen zijn gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit. Alle factoren die een rol spelen in het pijnprobleem worden aangepakt en zijn op maat van de patiënt.

Onze nauwe samenwerking met andere diensten in het ziekenhuis maakt niet alleen doorverwijzingen makkelijker, maar ook overleg en gezamenlijke consultaties.

Consultatie

Als eerste stap in de pijnbehandeling kom je op raadpleging bij de pijnarts. Dit kan enkel op afspraak en bij voorkeur via een doorverwijzing met verwijsbrief (papier of elektronisch) van jouw huisarts of specialist. Werd je naar het pijncentrum verwezen, dan kan je contact opnemen met het secretariaat van het pijncentrum om een afspraak in te plannen.

In ons pijncentrum kan je zowel voor (sub)acute als voor chronische pijn terecht. Acute pijn is recent opgekomen pijn, bijvoorbeeld na een val of ander trauma. De pijn kan echter ook spontaan begonnen zijn, zonder duidelijke oorzaak. Chronische pijn is pijn die langer dan 3 maand aanwezig is. Hierbij is een duidelijk trauma of letsel vaak niet meer aanwezig, ook al voelt het soms nog zo aan.

Pijnprobleem in kaart brengen
Jouw pijn zal in een gesprek en via vragenlijsten bevraagd worden. Er zal ook een klinisch onderzoek plaatsvinden. Met alle verzamelde gegevens, inclusief medische verslagen en verslagen van medische beeldvorming, zal de pijnarts inzicht verkrijgen in jouw pijnprobleem en de beïnvloedende factoren. Vaak wordt een aanvullend onderzoek verricht in het multidisciplinaire team van het pijncentrum. Dit team bestaat uit een psychologe, een ergotherapeute en een kinesitherapeute.

Behandelplan opstellen
Als we oordelen dat een behandeling binnen ons pijncentrum voor jou aangewezen is, zal de pijnarts samen met jou een behandelplan opstellen. Dit kan een medicamenteuze behandeling zijn, een meer invasieve pijn-technische behandeling (zoals een infiltratie), een multidisciplinair traject, of een combinatie van al deze therapievormen.

Secretariaat

 • Emilia Bonte
 • Sofie Minnaert

Pijnverpleegkundigen

 • An Danckaert
 • Saskia De Trazegnies
 • Leen Renoir
 • Cindy Verniers

Multidisciplinair team

 • Elise Cnockaert, kinesitherapeute
 • Eline Seeuws, psychologe
 • Annelies Vandewiele, ergotherapeute

Veelgestelde vragen

 • Hoe verloopt een eerste consultatie?

  Nadat je een eerste afspraak hebt gemaakt via het secretariaat van ons pijncentrum, bezorgen wij je een vragenlijst online of op papier om in te vullen. Breng de ingevulde vragenlijst mee naar je eerste raadpleging.

  Tijdens die eerste consultatie word je meestal eerst gezien door een pijnverpleegkundige die samen met jou je medisch elektronisch dossier opmaakt voor de arts. Vervolgens word je gezien door de arts en worden je pijnklachten uitvoerig besproken en bekijken we samen met jou welke behandeling kan opgestart worden.

 • Wat moet ik doen als ik bloedverdunners neem?

  Voor een behandeling in ons pijncentrum dienen (de meeste) bloedverdunners gestopt te worden. Neem je bloedverdunners? Vergeet dit dan niet te melden op de consultatie of bij het inplannen van de behandeling. Aspirine mag doorgenomen worden. Andere bloedverdunners moeten een aantal dagen gestopt worden. Volg het advies dat je gegeven wordt nauwgezet op.

 • Ik ben (misschien) zwanger. Mag ik een behandeling ondergaan?

  Als er een kans bestaat dat je zwanger bent, of als je zwanger bent, moet je dit steeds vooraf melden aan de (pijn)verpleegkundige of de arts. Bepaalde behandelingen vereisen immers röntgenstralen die schadelijk zijn voor je ongeboren kind. In dit geval stellen we een aangepast pijnbeleid op.

 • Ik ben allergisch aan bepaalde medicatie, ontsmetting, contrastvloeistof ... Moet ik dit melden?

  Als je overgevoelig bent voor latex, jodium, pleisters, contrast-of verdovingsvloeistof, meld dit aan de (pijn)verpleegkundige of de arts.

 • Kan ik na de behandeling met de auto rijden?

  Je mag de dag van de behandeling niet actief deelnemen aan het verkeer. Dit betekent dat je niet zelf met de auto naar huis mag rijden. Zorg ervoor dat iemand je naar huis kan brengen na de behandeling.

 • Moet ik nuchter zijn voor de behandeling?

  Voor de behandeling hoef je NIET nuchter te zijn (tenzij expliciet vermeld). We raden je aan om geen zware maaltijden te nuttigen voor de behandeling.

 • Mag ik mijn thuismedicatie innemen voor een behandeling?

  Thuismedicatie en pijnstillers mogen ingenomen worden zoals gewoonlijk, behalve bloedverdunners.

 • Waarop moet ik letten als ik diabetespatiënt ben?

  De dag van de behandeling neem je je thuismedicatie in zoals gewoonlijk met uitzondering van je bloedverdunners. Je hoeft niet nuchter te zijn, dus als je suikerspiegel aan de lage kant is, mag je suikers innemen. Bij heel wat behandelingen in ons pijncentrum wordt cortisone gebruikt. Het is geweten dat cortisone de suikerspiegel kan verhogen. Daarom wordt de eerste dagen na de behandeling een nauwgezette bloedsuikercontrole gevraagd. Bij te sterke en/of te langdurige bloedsuikerschommelingen neem je contact op met je huisarts.

 • Moet ik een doorverwijzing hebben om op afspraak te komen?

  Je bent bij voorkeur doorverwezen naar ons pijncentrum door je huisarts of een arts-specialist. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken zonder doorverwijzing.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 04-oktober-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by