Wat is een facetinfiltratie?

De rugwervels in de lage rug en ter hoogte van de borstwervels en de nekwervels staan als blokjes op elkaar gestapeld. Deze blokjes scharnieren met elkaar door de zogenaamde facetgewrichten. Dit zijn kleine gewrichtjes waarlangs enkele zenuwbanen lopen. In de facetgewrichten kunnen veranderingen plaatsvinden, door een ongeval of slijtage. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld zenuwbanen gekneld raken of gewrichtjes ontsteken en zo pijn veroorzaken. Bij een facetinfiltratie spuit de arts een stof in het facetgewricht om de pijn te behandelen.

Doel van de behandeling

Met röntgenstralen bepalen we waar het aangetaste facetgewricht zich bevindt. Op de juiste plaats spuiten we een lokale verdoving (lokaal anestheticum) en een ontstekingsremmer (cortisonepreparaat) in. Het lokaal anestheticum verdooft de gewrichtszenuw (direct maar tijdelijk), terwijl de ontstekingsremmer de acute ontsteking aanpakt. Het kan soms een aantal dagen duren voor het effect merkbaar is. Soms zijn meerdere infiltraties nodig voor de lokale ontsteking vermindert.

Hoe bereid ik me het best voor?

  • Het onderzoek verloopt vlotter wanneer je kledij draagt die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
  • Draag geen juwelen.
  • Je hoeft niet nuchter te zijn.
  • Als het mogelijk is dat je zwanger bent, meld dit dan zeker voor de start van het onderzoek.

Verloop van de behandeling

De verpleegkundige of technoloog vraagt je om plaats te nemen op de behandelingstafel. Afhankelijk van de te behandelen plaats, moet je een bepaalde houding aannemen. Bij behandelingen van de rug moet je op je buik liggen, bij behandeling van de nek kan je rechtop zitten. We ontsmetten de huid grondig met een rode vloeistof die koud aanvoelt. Eventueel kunnen we de huid plaatselijk verdoven. De radioloog bepaalt met een röntgenfoto waar hij in het gewricht prikt. Hij spuit daarna de corticosteroïden in.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kleed je je opnieuw aan en kun je de dienst verlaten. We bezorgen het uiteindelijke resultaat aan de aanvragende arts en/of huisarts.

Na de behandeling kun je rug- of nekpijn voelen. Dit is een gevolg van de prik zelf en de reactie van je lichaam op een lichaamsvreemde stof. Het pijnstillend effect voel je ten vroegste 24 uur na de behandeling. Afhankelijk van het resultaat overwegen we om de behandeling te herhalen.

Doe de eerste dag rustig aan. Bedrust is niet nodig.

Mogelijke bijwerkingen

Neveneffecten van corticosteroïden treden zelden op bij kortdurende behandeling, maar kunnen uitzonderlijk en bij gevoelige personen volgende klachten veroorzaken:

  • Overgevoeligheid (allergie)
  • Roodheid en zwelling in het gezicht
  • Vochtophouding en hoge bloeddruk
  • Hogere bloedsuikerwaarden bij suikerziekte
  • Maaglast

Hoe maak ik een afspraak?

Dit onderzoek gebeurt enkel op afspraak. Jij of je arts neemt contact op met de dienst medische beeldvorming. Je arts voorziet een voorschrift met daarop het onderzoek en de reden waarom dit moet gebeuren. Breng dit voorschrift mee, anders kunnen we het onderzoek niet uitvoeren.

Ga bij aankomst in het ziekenhuis altijd eerst met je identiteitskaart langs de centrale inschrijving in straat 60, voor je naar de dienst medische beeldvorming komt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-november-2020.

Medische beeldvorming (radiologie)

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by