Op deze pagina

Een gastroscopie is een onderzoek van de maag met een endoscoop, een soepel en stuurbaar buisje met op het einde een camera. Die wordt via de mond ingebracht. Door lucht in te blazen ontplooit het slijmvlies zich en kunnen we de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekijken. Na elk onderzoek wordt de endoscoop zorgvuldig gereinigd en ontsmet.

Doel van het onderzoek

De arts inspecteert de binnenzijde van de slokdarm, maag en twaalvingerige darm zorgvuldig. Op die manier kan hij zweertjes, ontsteking, divertikels, poliepen, vernauwingen, gezwellen … opsporen. Eventueel neemt hij ook kleine stukjes weefsel (biopten) voor microscopisch onderzoek.

Voorbereiding

Het is heel belangrijk dat je nuchter bent. Je moet minimaal 6 uur nuchter zijn voor voedsel of niet-heldere dranken en minstens 3 uur voor heldere vloeistoffen (bv. water of appelsap).

Verloop van het onderzoek

We rijden je in een bed binnen in de onderzoeksruimte en brengen een saturatiemeter aan op je vinger om de hoeveelheid zuurstof in je bloed te meten en je hartslag te volgen.

We plaatsen een mondstuk tussen de tanden (als je een kunstgebit draagt, moet je dit al op de kamer uitnemen), dat ervoor zorgt dat je tijdens het onderzoek niet op de endoscoop kan bijten. Zo kunnen we de endoscoop vlot inbrengen zonder beschadiging.

Na het onderzoek

Na het onderzoek word je wakker in de ontwaakzaal waar we je van nabij opvolgen. Als je voldoende wakker bent, brengen we je terug naar de kamer. Daar komt de arts bij je langs om de resultaten van het onderzoek te bespreken.

De verpleegkundigen laten je weten wanneer je terug naar huis kunt. Omdat er verdovende medicatie werd toegediend, mag je dezelfde dag geen voertuig besturen of activiteiten uitvoeren waarbij grote concentratie nodig is.

Als je thuiskomt, kun je een gewone maaltijd eten. De dag na het onderzoek kun je je normale activiteiten hervatten.

Wat breng je mee?

  • Identiteitskaart.
  • Kaart van de hospitalisatieverzekering (eventueel).
  • De ingevulde vragenlijst van de dienst anesthesie.
  • Toestemmingsformulier met handtekening en vermelding “gelezen en goedgekeurd”.
  • Lijst van alle medicatie die je inneemt.
  • Comfortabele kledij.

Wat afleiding (lectuur, sudoku, breiwerk …) is welkom omdat wachten op het onderzoek lang kan lijken. TV is op de kamer aanwezig.
Geld en juwelen laat je best thuis. Make-up, nagellak en piercings verwijder je ook thuis.

Risico's van het onderzoek

In het geval van een gastroscopie zijn complicaties zeldzaam. Verwikkelingen zijn meestal tijdens het onderzoek al zichtbaar. Zo kan er een scheurtje (perforatie) of irritatie ontstaan na passage van de scoop. Dat gebeurt voornamelijk wanneer er vooraf al vernauwingen aanwezig zijn. Er kan ook een bloeding ontstaan na het nemen van een stukje weefsel (biopt). Daardoor kan de stoelgang nadien wat donkerder kleuren.

We voorzien een lichte vorm van anesthesie. Na de narcose kan soms misselijkheid optreden. Er bestaat ook een geringe kans op ademhalingsproblemen en/of stoornissen in de hartfunctie.

De kans bestaat dat je maaginhoud via je keel in de longen terecht komt. Het is daarom heel belangrijk dat je voldoende nuchter bent.

Complicaties kunnen soms ook pas zichtbaar worden als je al thuis bent. De voornaamste symptomen zijn buikpijn, overgeven van een grote hoeveelheid rood bloed, veel pekzwarte stoelgang of koorts.

Als je een of meerdere van deze symptomen herkent, contacteer dan onmiddellijk je arts of het ziekenhuis.

Geneesmiddelengebruik en medische gegevens

Verwittig je arts minstens één week voor het onderzoek bij:

  • Zwangerschap
  • Gekende allergie
  • Aanwezigheid van een kunsthartklep
  • Bloedstollingsproblemen
  • Het gebruik van bloedverdunners (zoals Cardioaspirine®, Asaflow®, Marevan®, Sintrom®, Marcoumar®, Plavix®, Brilique®, Ticlid®, Pradaxa®, Xarelto®, Eliquis®, Fragmin®, Clexane®, Fraxiparine®, Fraxodi®, Innohep® …)
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-december-2020.

Maag-, darm- en leverziekten

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by