Ondanks de toenemende en efficiënte behandelingsmogelijkheden met medicatie is er toch af en toe nog nood aan een heelkundige ingreep bij de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Mogelijke complicaties bij de ziekte van Crohn zijn:
Als deze complicaties optreden kan een operatie nodig zijn. Verder opereren we soms ook als de ziekte niet (meer) reageert op medicatie. Hieronder vind je de meest voorkomende ingrepen.
We verwijderen het laatste stuk van de dunne darm (ileum) en het eerste stuk van de dikke darm (caecum), samen met de tussenliggende klep van Bauhin. De dikke en dunne darm worden daarna terug aan elkaar gezet.
Wanneer de aantasting zich midden in de dunne of dikke darm bevindt.
We verwijderen de volledige dikke darm of een groot stuk ervan. Bij deze operatie leggen we soms (al dan niet tijdelijk) een stoma aan. De dunne darm wordt dan naar buiten gebracht via de huid.
Voor fistels en abcessen zijn specifieke operaties aangewezen. Daarbij kunnen de fisteltrajecten worden weggesneden of opengemaakt. Om de genezing te bevorderen en om te voorkomen dat er nieuwe abcessen ontstaan, plaatsen we bij fistels of abcessen rond de anus of endeldarm vaak een draad (seton), die langere tijd ter plaatse blijft.
Mogelijke complicaties bij colitis ulcerosa waarbij heelkunde noodzakelijk kan zijn:
Het gaat dan meestal om:
Daarbij verwijderen we de volledige dikke darm. Nadien plaatsen we ofwel een definitief stoma ofwel leggen we een namaak-endeldarm (pouch) aan. Omdat colitis ulcerosa enkel in de dikke darm voorkomt, komt de ziekte niet terug na een totale colectomie. Wel kan er bij een pouch soms ontsteking van de pouch optreden (pouchitis) die gelijkaardige klachten kan geven als colitis ulcerosa. Pouchitis is meestal wel goed behandelbaar.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen