IBD is de afkorting van Inflammatory Bowel Disease ofwel inflammatoire darmziekten, zoals de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.
Inflammatoir darmlijden wordt gekenmerkt door opstoten van darmontsteking. Die gaan samen met symptomen zoals buikpijn, diarree, bloedverlies, vermagering of vermoeidheid. Daar komen soms klachten bij buiten het maag-darmkanaal, zoals de gewrichten, ogen of huid.
In onze Sint-Lucas IBD-kliniek werken vier artsen met bijzondere expertise op vlak van inflammatoir darmlijden, twee IBD-verpleegkundigen, een studie-verpleegkundige en een assistent klinische studies. Onze artsen zijn gespecialiseerd in de behandeling van deze complexe, chronische aandoeningen en werken nauw samen met collega’s van andere medische disciplines zoals chirurgie, dermatologie en reumatologie. Daarnaast is er ook een nauw contact met een interne diëtiste en een externe psychologe. Wekelijks organiseren we bijeenkomsten om moeilijke problemen samen te bespreken. Daarnaast vergaderen we maandelijks met de collega’s van UZ Gent, voor wederzijds advies over moeilijk behandelbare gevallen van IBD.
Voor psychologische begeleiding werken we samen met een externe psychologe:
Inflammatoire darmziekten zijn chronische ontstekingsziekten van de darm. Er bestaan twee types: ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Bij deze darmaandoeningen is het afweersysteem als het ware verkeerd geprogrammeerd en vecht het tegen zichzelf. Daardoor ontstaat een ongecontroleerde ontsteking in de slijmvlieslaag van de darmwand. Die kan leiden tot ulceraties (zweren) en bloedingen van de darmwand.
De oorzaak van de ziekten is tot nu toe onbekend. We weten wel dat ze ontstaan door een samenloop van verschillende factoren. Door bepaalde erfelijke factoren kan het immuunsysteem in de darmwand overdreven reageren op onze goede darmflora.
Met extra-intestinale manifestaties (EIM’s) bedoelen we klachten buiten het maag-darmkanaal.
Onze IBD-kliniek werkt samen met de Vlaamse Crohn en Colitis vereniging (CCV). Deze vereniging organiseert patiëntendagen, symposia, praatcafés … en ze hebben verschillende infofolders waar wij aan hebben meegewerkt. Via hen kunnen onze patiënten ook een toiletpas verkrijgen. Prof. Peeters en de IBD-verpleegkundige vergaderen tweemaal per jaar met de CCV om projecten op touw te zetten om patiënten verder te informeren en samen te brengen.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen