Inflammatoire darmziekten (IBD)

09 224 64 80
Straat 98
09 224 51 70 (IBD-verpleegkundige)
09 224 62 13 (diëtiste)
IBD

Vragen over IBD en COVID-19-vaccinatie? Op deze pagina vind je vast een antwoord!

Klik op de rode link 'informatie voor IBD-patiënten'.

IBD is de afkorting van “Inflammatory Bowel Disease” ofwel inflammatoire darmziekten zoals de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.

Inflammatoir darmlijden wordt gekenmerkt door opstoten van darmontsteking. Dit gaat gepaard met symptomen zoals buikpijn, diarree, bloedverlies, vermagering of vermoeidheid. Daarenboven kunnen ook soms klachten worden geuit buiten het maag-darmkanaal zoals de gewrichten, ogen of huid.

De ziekte van Crohn komt typisch voor in het laatste stukje van de dunne darm maar kan in principe het volledig maag- en darmkanaal aantasten. Bij colitis ulcerosa wordt enkel ontsteking gezien in de dikke darm.

In onze IBD-kliniek Sint-Lucas werken 3 artsen met bijzondere expertise op vlak van inflammatoir darmlijden en een voltijdse IBD-verpleegkundige. Onze artsen zijn gespecialiseerd in de behandeling van deze complexe, chronische aandoeningen en werken nauw samen met collega’s van andere medische disciplines zoals chirurgie, dermatologie en reumatologie.

Zwangerschap en borstvoeding

Lees meer

Infecties en vaccinaties

Lees meer

Reizen met IBD

Lees meer

Wetenschappelijke studies

IBD heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven van de patiënt. Ook al zijn er veel goede geneesmiddelen op de markt, er zijn toch nog altijd patiënten die uit de boot vallen en niet kunnen geholpen worden met de huidige medicatie. Het is dus noodzakelijk om door middel van wetenschappelijk onderzoek te blijven zoeken naar andere en betere alternatieven.

Via klinische studies proberen we bestaande behandelingen te optimaliseren, nieuwe behandelingsmogelijkheden te onderzoeken en de veiligheid van de behandelingen op lange termijn te bestuderen. Zo kunnen we soms al nieuwe therapieën aanbieden aan moeilijk te behandelen patiënten, nog vóór ze officieel terugbetaald zijn.

Patiëntenvereniging

Onze IBD-kliniek werkt samen met de Vlaamse Crohn en Colitis vereniging (CCV). Deze vereniging organiseert patiëntendagen, symposia, praatcafés … en ze hebben verschillende infofolders waar wij aan hebben meegewerkt. Via hen kunnen onze patiënten ook een toiletpas verkrijgen. Prof. Peeters en de IBD-verpleegkundige vergaderen tweemaal per jaar met de CCV om projecten op touw te zetten om patiënten verder te informeren en samen te brengen.

De Vlaamse Crohn en Colitis vereniging

19 mei is World IBD Day

De dag waarop wereldwijd extra aandacht wordt besteed aan Inflammatory Bowel Disease: een verzamelnaam voor chronische darmziekten, die een grote impact hebben op het leven van patiënten.

Lees meer
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 27-maart-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by