Inflammatoire darmziekten (IBD)

09 224 64 80
Straat 98
09 224 51 70 (IBD-verpleegkundige)
ibd@azstlucas.be
IBD

Welkom in de IBD-kliniek

IBD is de afkorting van Inflammatory Bowel Disease ofwel inflammatoire darmziekten, zoals de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.

Inflammatoir darmlijden wordt gekenmerkt door opstoten van darmontsteking. Die gaan samen met symptomen zoals buikpijn, diarree, bloedverlies, vermagering of vermoeidheid. Daar komen soms klachten bij buiten het maag-darmkanaal, zoals de gewrichten, ogen of huid.

In onze Sint-Lucas IBD-kliniek werken vier artsen met bijzondere expertise op vlak van inflammatoir darmlijden, twee IBD-verpleegkundigen, een studie-verpleegkundige en een assistent klinische studies. Onze artsen zijn gespecialiseerd in de behandeling van deze complexe, chronische aandoeningen en werken nauw samen met collega’s van andere medische disciplines zoals chirurgie, dermatologie en reumatologie. Daarnaast is er ook een nauw contact met een interne diëtiste en een externe psychologe. Wekelijks organiseren we bijeenkomsten om moeilijke problemen samen te bespreken. Daarnaast vergaderen we maandelijks met de collega’s van UZ Gent, voor wederzijds advies over moeilijk behandelbare gevallen van IBD.

Sophie Claeys

Studieverpleegkundige IBD

Milana Yassenkova

Verpleegkundige IBD
Marie Tronquo

Marie Tronquo

Assistent klinische studies IBD

Diëtiste

  • Ruby Faelens (09 224 62 13)

Psychologe

Voor psychologische begeleiding werken we samen met een externe psychologe:

  • Danica Naudts

Wat zijn inflammatoire darmziekten?

Inflammatoire darmziekten zijn chronische ontstekingsziekten van de darm. Er bestaan twee types: ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Bij deze darmaandoeningen is het afweersysteem als het ware verkeerd geprogrammeerd en vecht het tegen zichzelf. Daardoor ontstaat een ongecontroleerde ontsteking in de slijmvlieslaag van de darmwand. Die kan leiden tot ulceraties (zweren) en bloedingen van de darmwand.

De oorzaak van de ziekten is tot nu toe onbekend. We weten wel dat ze ontstaan door een samenloop van verschillende factoren. Door bepaalde erfelijke factoren kan het immuunsysteem in de darmwand overdreven reageren op onze goede darmflora.

Extra-Intestinale Manifestaties (EIM)

Met extra-intestinale manifestaties (EIM’s) bedoelen we klachten buiten het maag-darmkanaal.

  • Bloedarmoede en tekort aan ijzer of vitamines
  • Gewrichtsklachten: knieën, polsen, ellebogen en enkels. Deze klachten kunnen gepaard gaan met ontsteking zoals bij de ziekte van Bechterew
  • Huidafwijkingen zoals pijnlijke plekken op de onderbenen (= erythema nodosum) of psoriasis
  • Oogproblemen zoals ontsteking van voorste oogkamer (=uveïtis) of ontsteking van de oogbol (=episcleritis)
  • Vermoeidheid
  • Primaire Sclerosende Cholangitis: dit is een auto-immuunaandoening waarbij de galwegen binnen en/of buiten de lever ontstoken zijn.

Wetenschappelijke studies

In onze IBD-kliniek nemen we deel aan een aantal klinische studies. We vinden het belangrijk om met wetenschappelijk onderzoek te blijven zoeken naar betere alternatieven en effectievere geneesmiddelen.

We bieden onze patiënten aan om deel te nemen aan klinische studies en zo meer mogelijkheden te hebben in de behandeling. Een patiënt die deelneemt aan een studie kan bijvoorbeeld al toegang hebben tot een efficiënte behandeling, voor ze op de markt komt. Patiënten in studie worden (volgens een protocol) heel nauw opgevolgd.

Patiëntenvereniging

Onze IBD-kliniek werkt samen met de Vlaamse Crohn en Colitis vereniging (CCV). Deze vereniging organiseert patiëntendagen, symposia, praatcafés … en ze hebben verschillende infofolders waar wij aan hebben meegewerkt. Via hen kunnen onze patiënten ook een toiletpas verkrijgen. Prof. Peeters en de IBD-verpleegkundige vergaderen tweemaal per jaar met de CCV om projecten op touw te zetten om patiënten verder te informeren en samen te brengen.

De Vlaamse Crohn en Colitis vereniging
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-augustus-2024.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by