Op deze pagina

Bij hemodialyse wordt het bloed buiten het lichaam gezuiverd door een kunstnier. Het bloed wordt via een slangetje in een bloedvat van de arm naar de kunstnier gepompt en weer terug. Dit gebeurt minimaal 3 keer per week.

Het zuiveren van het bloed gebeurt buiten het lichaam in een kunstnier. Via steriele lijnen en een pompsysteem wordt het bloed vanuit het lichaam naar de kunstnier gebracht en nadien terug in het lichaam. De dialysetoestellen (samen met de strikte observatie door de gespecialiseerde verpleegkundigen) zorgen ervoor dat dit proces nauwkeurig en gecontroleerd gebeurt.

In de kunstnier zelf worden de schadelijke afvalstoffen en het overtollige vocht zo goed mogelijk uit je bloed verwijderd en kunnen sommige nuttige stoffen aan je bloed toegevoegd worden. Deze uitwisselingen zijn mogelijk doordat je bloed in de kunstnier in heel dunne buisjes met een halfdoorlaatbaar membraan stroomt, terwijl een andere vloeistof, het dialysaat, rond deze buisjes aanwezig is. Op deze manier wordt het bloed gezuiverd en keert het ‘proper’ terug naar de patiënt. Dit proces herhaalt zich gedurende de 4 uur dat het bloed door de kunstnier gezuiverd wordt en wordt drie keer per week herhaald.

Het bloed dat in de kunstnier terechtkomt, is niet zuiver. Het bevat te veel afvalstoffen, te veel vocht en heeft een foute samenstelling. Door contact met het dialysaat in de kunstnier worden de functies van de nieren overgenomen, namelijk:

  • De afvalstoffen worden verwijderd.
  • Het overtollige vocht wordt verwijderd.
  • De zuurtegraad wordt geregeld.
  • De chemische samenstelling (elektrolytenconcentratie) wordt geregeld.

Contact

Campus Sint-Lucas

Dialyse Gent

Groenebriel 1, 9000 Gent
09 224 65 58 Straat 69
MC Zelzate

Dialyse Zelzate

Bloemenboslaan 26, Zelzate
09 224 53 14
MC Aalter

Dialyse Aalter

Veilige Have, Lostraat 28, Aalter
09 374 95 52

Nieuws

Meer nieuws

Dialysepatiënten erg tevreden over onze dienstverlening

In juni 2021 werd op de afdeling dialyse voor de tweede maal een bevraging gehouden onder de patiënten door onderzoeksbureau BING. De resultaten zijn niet alleen beter dan de eerste bevraging in 2018 maar ook ten opzichte van andere dialysecentra die dezelfde enquête hielden onder hun patiënten.

Lees meer
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 28-november-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by