Als de neus-, keel- en oorarts denkt dat een hoortoestel iets voor jou kan zijn, kun je een hoortoestel op proef nemen. Met het voorschrift van de NKO-arts ga je langs bij een hoorcentrum naar keuze en heb je recht op een proefperiode van minstens twee weken. De proef is vrijblijvend en je bent niet verplicht om het hoortoestel nadien aan te kopen.
De audicien uit het hoorcentrum bekijkt samen met jou welk toestel het meest geschikt is. We houden rekening met jouw gehoorverlies, budget en de specifieke luistersituaties waarin je je vaak bevindt (bv. thuis, televisie, bioscoop, theater, vergaderingen, restaurant …). Er bestaan verschillende types hoortoestellen voor achter het oor of in het oor.
Na de proefperiode beslis je zelf of je de hoortoestellen aankoopt of niet. De mutualiteit geeft een tussenkomst bij de aankoop van één of twee hoortoestellen. Dat is een vast bedrag en dus niet afhankelijk van het type toestel dat je kiest.
Hoortoestellen versterken geluid. Ze bestaan uit een microfoon, een processor en een luidspreker. De microfoon vangt de geluiden op en is verbonden met een processor. De processor versterkt de geluiden en verwerkt die naargelang je gehoorverlies. Daarna wordt het geluid naar een luidspreker gestuurd die het geluid aanbiedt aan je oor.
De drempel om een hoortoestel aan te schaffen is vaak hoog, hoewel er steeds betere en kleinere modellen bestaan en het draagcomfort sterk verbeterd is. Een hoortoestel kan de communicatie sterk verbeteren.
Hoortoestellen hebben wel nog beperkingen in een aantal luistersituaties (bv. in een lawaaierige omgeving of bij gesprekken in groep). Als iemand een hoortoestel draagt, wil dat dus niet zeggen dat hij perfect hoort. Hou je verwachtingen realistisch.
Horen met een hoortoestel vraagt tijd en geduld. Hou vol en draag de toestellen zoveel mogelijk. Hoe meer je ze draagt, hoe meer je eraan went.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen