Op deze pagina

Als de neus-, keel- en oorarts denkt dat een hoortoestel iets voor jou kan zijn, kun je een hoortoestel op proef nemen. Met het voorschrift van de NKO-arts ga je langs bij een hoorcentrum naar keuze en heb je recht op een proefperiode van minstens twee weken. De proef is vrijblijvend en je bent niet verplicht om het hoortoestel nadien aan te kopen.

Soorten hoortoestellen

De audicien uit het hoorcentrum bekijkt samen met jou welk toestel het meest geschikt is. We houden rekening met jouw gehoorverlies, budget en de specifieke luistersituaties waarin je je vaak bevindt (bv. thuis, televisie, bioscoop, theater, vergaderingen, restaurant …). Er bestaan verschillende types hoortoestellen voor achter het oor of in het oor.

NKO_Hoortoestel

Hoe verloopt de proefperiode met het hoortoestel?

  • Start op tijd met het hoortoestel. Hoe eerder je met het toestel begint, hoe sneller de hersenen zich eraan aanpassen en hoe sneller je went aan het toestel.
  • Tijdens de proefperiode is het belangrijk dat je het toestel zoveel mogelijk draagt, omdat je moet wennen aan het nieuwe geluid.
  • Vaak zijn verschillende aanpassingen nodig om het toestel optimaal in te stellen voor jouw luisterbehoeften. Daardoor kan de proefperiode langer duren dan twee weken.
  • Als je niet tevreden bent over je hoortoestel, kunnen we een proef starten met een ander toestel. Ieder toestel heeft een andere klankkleur, andere instellingen en mogelijkheden en kan dus een ander resultaat opleveren.
  • De tevredenheid over een hoortoestel is erg persoonlijk. Het is niet omdat iemand die je kent bijzonder tevreden is over een hoortoestel, dat het ook voor jou het meest geschikte toestel is.
  • Hoortoestellen zijn er in verschillende prijscategorieën. Het is belangrijk dat je samen met de audicien een geschikt toestel zoekt binnen je budget.
  • Een toestel aan elk oor geeft het beste resultaat (tenzij er een groot verschil is qua gehoorverlies tussen beide oren of een medische reden om het niet te doen). Met twee toestellen versta je spraak beter en verbetert de geluidskwaliteit, kun je geluiden beter lokaliseren en moet je je minder inspannen om te horen.

Na de proefperiode beslis je zelf of je de hoortoestellen aankoopt of niet. De mutualiteit geeft een tussenkomst bij de aankoop van één of twee hoortoestellen. Dat is een vast bedrag en dus niet afhankelijk van het type toestel dat je kiest.

Hoe werkt een hoortoestel?

Hoortoestellen versterken geluid. Ze bestaan uit een microfoon, een processor en een luidspreker. De microfoon vangt de geluiden op en is verbonden met een processor. De processor versterkt de geluiden en verwerkt die naargelang je gehoorverlies. Daarna wordt het geluid naar een luidspreker gestuurd die het geluid aanbiedt aan je oor.

De drempel om een hoortoestel aan te schaffen is vaak hoog, hoewel er steeds betere en kleinere modellen bestaan en het draagcomfort sterk verbeterd is. Een hoortoestel kan de communicatie sterk verbeteren.

Hoortoestellen hebben wel nog beperkingen in een aantal luistersituaties (bv. in een lawaaierige omgeving of bij gesprekken in groep). Als iemand een hoortoestel draagt, wil dat dus niet zeggen dat hij perfect hoort. Hou je verwachtingen realistisch.

Horen met een hoortoestel vraagt tijd en geduld. Hou vol en draag de toestellen zoveel mogelijk. Hoe meer je ze draagt, hoe meer je eraan went.

Tips voor slechthorenden

  • Vertel mensen die met je praten dat je slecht hoort.
  • Leg hen eventueel uit hoe ze het best met jou kunnen praten (bv. niet luid praten, langzaam en met hun gezicht naar je toe).
  • Wees opmerkzaam, let niet alleen op de mond van de spreker maar ook op het hele gezicht en lichaam.
  • Wees zelf geduldig en vraag vriendelijk te herhalen wat je niet hebt begrepen.
  • Doe niet alsof je iets begrepen hebt als dat niet het geval is, want daardoor ontstaan vaak misverstanden.
  • Zonder je niet af, maar probeer zoveel mogelijk op uitnodigingen voor feestjes, etentjes, bijeenkomsten ... in te gaan.

Tips voor familie en vrienden

  • Spreek rustig en articuleer duidelijk. Overdrijf niet in je articulatie, want dat komt onnatuurlijk over en maakt het liplezen moeilijker.
  • Praat niet te luid.
  • Praat trager dan gewoonlijk.
  • Houd oogcontact: spreek met je gezicht naar de ander. Zo kan je gesprekspartner beter liplezen.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22-april-2021.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by