Infiltratie trochanter major

Afdeling: Pijncentrum

Op deze pagina

Een slijmbeursontsteking van de grote trochanter is een ontsteking van de slijmbeurs aan de buitenzijde van de heup.

Wat is het grote trochanter pijnsyndroom?

Een slijmbeursontsteking van de grote trochanter is een ontsteking van de slijmbeurs aan de buitenzijde van de heup. Een slijmbeursontsteking of bursitis wordt gekenmerkt door roodheid, warmte, zwelling en pijn op de plaats waar de ontstoken slijmbeurs zich bevindt. Aangezien de slijmbeurs van de heup zich in de diepte bevindt, is pijn meestal het eerste symptoom. De pijn treedt op bij wandelen waardoor je soms mankt. De pijn kan ook optreden wanneer je ligt op de aangetaste zijde. Een slijmbeursontsteking kan het gevolg zijn van een trauma of een overbelasting. Een acute slijmbeursontsteking kan van enkele dagen tot weken en soms maanden aanhouden. De slijmbeursontsteking geneest meestal vanzelf als je voldoende rust. Het is echter verstandig om het gewricht voorzichtig in beweging te houden omdat dit het genezingsproces bevordert, de verstijving van het gewricht voorkomt en verslapping van de spieren tegengaat. In ernstiger gevallen zijn pijnstillers, ontstekingsremmers of een inspuiting noodzakelijk. Kinesitherapie kan zinvol zijn.

Pijn langs de buitenzijde van de heup is echter meestal een ontsteking van de peesaanhechtingen op de grote trochanter (tendinitis van de bilspieren) met een secundaire slijmbeursontsteking als gevolg. De heuppijn bij dit grote trochanter pijnsyndroom (GTPS) gaat gepaard met een chronische invaliderende pijn vooral bij scheurtjes in de aanhechting van de pezen op de grote trochanter. Deze pijn reageert vaak niet zo goed op conservatieve behandeling. Pijn in deze regio kan ook te wijten kan zijn aan lage rugpijn, heupartrose …

Voorbereiding

  • Doorgaans gebeurt de toediening van ketamine via een infuus in de ader tijdens een dagopname.
  • Je moet voor de behandeling niet nuchter zijn, een licht ontbijt wordt aangeraden.
  • Thuismedicatie en pijnstillers mogen ingenomen worden zoals gewoonlijk. Ook bloedverdunners neem je door zoals gewoonlijk.
  • Je hoeft geen nachtkledij of toiletgerief mee te brengen.
  • Je mag de dag van de behandeling niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg ervoor dat iemand je naar huis kan brengen na de behandeling.
  • In de dagzaal en tijdens de behandeling mag er geen bezoek bij jou blijven. Je begeleider kan intussen terecht in de lounge op het gelijkvloers of in de cafetaria.
  • Als je op de dag van de behandeling koorts hebt of ziek bent, neem dan contact op met het secretariaat van het pijncentrum op het nummer 09 224 50 19.
  • Als je (vermoedelijk) zwanger bent, kan de behandeling niet doorgaan.
  • Ben je overgevoelig voor latex, jodium, pleisters, contrast- of verdovingsvloeistof? Meld dit dan aan de verpleegkundige of arts.
  • Je kledij en persoonlijke spullen worden opgeborgen in een koffer aan het voeteneinde van je bed. De koffer blijft steeds bij jou. Breng zo weinig mogelijk spullen mee en vermijd grote handtassen zodat alles in de koffer past.
  • Als het echt nodig is, kun je ook gebruik maken van een locker. Hiervoor heb je een muntstuk van 1 euro of 2 euro nodig.

De behandeling

Bij het binnenkomen in de behandelzaal ontmoet je de behandelende arts en een pijnverpleegkundige. In deze zaal zie je een beeldscherm en een echotoestel. Deze toestellen zijn nodig om de juiste behandelingsplaats te bepalen. Tijdens de behandeling lig je - afhankelijk van de te behandelen zijde - op de buik of op de rug. De te behandelen zone wordt ruim ontsmet.

Bij een diagnostische infiltratie van de trochanter zal een naald ingebracht worden op de juiste plaats en zal een hoeveelheid lokale verdoving samen met een corticoïdenpreparaat ingespoten worden. Het doel van de infiltratie is de ontsteking te verminderen waardoor de pijn afneemt. Bij een duidelijke maar korte pijnvermindering kom je in aanmerking voor de behandeling met gepulseerde radiofrequente stroom. Als de pijn na één maand nog niet verdwenen is, zal een PRF-behandeling van de trochanter plaatsvinden. Als de pijn weg is, mag je deze afspraak annuleren. Je neemt hiervoor telefonisch contact op met ons pijncentrum.

Bij een gepulseerde radiofrequente behandeling van de trochanter wordt een naald ter hoogte van de te behandelen trochanter ingebracht. Om de kern van de pijn exact te lokaliseren, wordt gebruik gemaakt van zwakke elektrische stroom. We vragen je dan om aan te geven wanneer je een drukkend, tintelend of warmtegevoel gewaarwordt. Wanneer de naald zich op de juiste plaats bevindt, spuit de arts een hele kleine hoeveelheid lokale verdoving in. Dan wordt gedurende 4 minuten een gepulseerde radiofrequente stroom toegediend die een warmte opwekt tot 42°C. Dit kan resulteren in een vermindering van de pijn gedurende een langere periode zonder het gebruik van corticoïden.

Na de behandeling kun je een warmte- en/of een verdoofd gevoel van de behandelde kant ervaren. Dit is volledig normaal en verdwijnt binnen enkele uren. Als je je goed voelt, kun je na een half uurtje het ziekenhuis verlaten. De rest van de dag doe je het best wat rustig aan. Op de dag van je behandeling mag je niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg op voorhand zelf voor een begeleider of neem het openbaar vervoer.

Wat te verwachten na de behandeling?

Als na enkele uren de plaatselijke verdoving is uitgewerkt, zul je waarschijnlijk dezelfde pijn als voor de behandeling voelen. Dit is volkomen normaal. Je mag hiervoor een pijnstiller nemen. Het effect van een gepulseerde radiofrequente behandeling van de trochanter is niet onmiddellijk voelbaar. Dit betekent dat je na de behandeling - als de plaatselijke verdoving uitgewerkt is - waarschijnlijk dezelfde pijn zal voelen als ervoor. Je kan zelfs meer pijn, zogenaamde napijn, ervaren. Dit komt doordat een al geïrriteerde en pijnlijke zone een behandeling kreeg, wat het extra gevoelig maakt. Deze napijn kan 2 weken aanhouden. Het is daarom van belang dat je jouw pijnstillers blijft innemen.

Het uiteindelijke effect van de behandeling kan pas beoordeeld worden na 6 tot 8 weken. Normaal kom je terug op consultatie bij jouw behandelend arts voor een evaluatie van de behandeling.

Een gepulseerde radiofrequente behandeling zorgt er immers zelden voor dat je volledig pijnvrij bent. De bedoeling is een belangrijke pijnvermindering te geven, zodat je jouw dagelijkste activiteiten kan hervatten. Een gepulseerde radiofrequente pijnbehandeling richt zich op symptomen en werkt nooit genezend op de oorzakelijke afwijkingen. Na verloop van tijd kan een nieuwe behandeling nodig zijn.

Mogelijke neveneffecten

De procedure is over het algemeen veilig. Aan elke interventie zijn echter mogelijke nevenwerkingen en potentiële complicaties verbonden.

  • De meest voorkomende bijwerking is pijn. Dit is slechts tijdelijk en verdwijnt na enkele dagen.
  • Mogelijke bijwerkingen van cortisone zijn: blozen, zweten, hartkloppingen, emotionaliteit, kloppende hoofdpijn, verhoging van de bloeddruk en tijdelijk verhoogde bloedsuikerspiegel.
  • Uitzonderlijk wordt een bloedvat geraakt waardoor een bloeding ontstaat. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook wat napijn. Dit is ongevaarlijk wanneer je geen bloedverdunners inneemt of deze tijdig gestopt hebt.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 19-december-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by