Voor de behandeling van sommige types van draaiduizeligheid (zoals de ziekte van Ménière) kan een injectie met cortisone of gentamicine worden uitgevoerd. Aanvallen van duizeligheid of een verminderde werking of uitval van één van de evenwichtsorganen kunnen het goed functioneren van het evenwichtssysteem belemmeren. Bij een injectie met cortisone of gentamicine komt de vloeistof terecht in het middenoor. Van daaruit verspreidt ze zich naar het evenwichtsorgaan waar ze werkzaam is. De injectie is gericht op het verminderen van de plotselinge aanvallen van draaiduizeligheid.

Injectie met cortisone

Hoe een injectie met cortisone in het middenoor precies werkt is nog niet helemaal duidelijk. Een injectie kan helpen bij het onderdrukken van de aanvallen van duizeligheid zonder dat het evenwichtsorgaan uitgeschakeld wordt. Het effect is tijdelijk: ongeveer acht tot twaalf weken. Daarom is herhaling nodig. Die herhaling kan geen kwaad.

Mogelijke nadelen van het inspuiten van vloeistof in het middenoor zijn: een kleine kans op een bloeding, ontsteking of loopoor of een blijvend gaatje in het trommelvlies. Daarnaast bestaat een zeer kleine kans op blijvende doofheid aan het oor.

Injectie met gentamicine

Een injectie met gentamicine in het middenoor helpt bij veel patiënten erg goed om duizeligheidsaanvallen tegen te gaan. Soms zijn enkele injecties nodig om het gewenste effect te bereiken. In tegenstelling tot cortisone schakelt gentamycine in het middenoor het evenwichtsorgaan wel helemaal uit. Dit effect is onomkeerbaar. Door het evenwichtsorgaan uit te schakelen aan één kant, kunnen andere chronische klachten ontstaan zoals kortdurende duizeligheid bij snelle hoofdbewegingen, overgevoeligheid voor visuele prikkels of een wankel gevoel. Dit gebeurt niet bij iedereen.

Er kan maar één evenwichtsorgaan uitgeschakeld worden met gentamicine. Als je beide evenwichtsorganen uitschakelt, zouden er veel andere klachten optreden.

Mogelijke nadelen van het inspuiten van vloeistof in het middenoor zijn: een kleine kans op bloeding, ontsteking of loopoor of een blijvend gaatje in het trommelvlies. Daarnaast bestaat een zeer kleine kans op blijvende doofheid aan het oor.

Procedure

De middenoorinjectie vindt plaats op de raadpleging. Er is geen voorbereiding nodig. Tijdens de injectie mag je geen oorontsteking hebben. We controleren dit vooraf.

Eerst wordt het oor verdoofd (met een vloeistof in de gehoorgang of met een kleine injectie). Dit heeft 15 à 20 minuten nodig om in te werken. Dan wordt met een kleine spuit een prikje gemaakt in het verdoofde trommelvlies en wordt de vloeistof in het middenoor gespoten. Dit kan een beetje prikkelen. Nadien moet je 30 minuten met het ingespoten oor omhoog blijven. Regelmatig wordt door de arts wat vloeistof bij gespoten.

Het is belangrijk om tijdens de procedure te blijven liggen en zo min mogelijk te slikken of te praten. Dit is nodig omdat je anders de werkzame stof kunt wegslikken. Je neemt best iemand mee die je na de behandeling naar huis kan brengen.

Na de behandeling

Na enkele weken kom je op controle. Direct na de ingreep is het effect van een injectie met cortisone of gentamicine verschillend.

Cortisone: het prikkelend gevoel dat je tijdens het inspuiten van de vloeistof kan voelen, kan er ook na de behandeling nog zijn. Dat is normaal. De eerste dagen na de behandeling kan ook een instabiel gevoel of toename van duizeligheid voorkomen. Hevige duizeligheidsaanvallen komen niet vaak voor, maar zijn mogelijk. Je hoeft daar niet ongerust over te zijn. Wel is het in dat geval belangrijk om, ondanks de duizeligheid, zo snel mogelijk te gaan bewegen en in beweging te blijven.

Gentamicine: Omdat het evenwichtsorgaan uitgeschakeld wordt, kun je de eerste twee weken een hevige draaiduizeligheidsaanval krijgen, die meerdere dagen kan duren. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en braken. Als dit gebeurt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk gaat bewegen en blijft bewegen. De hersenen moeten het verlies van een evenwichtsorgaan leren overnemen. Ook in het geval van een injectie met gentamicine kan er na de ingreep een prikkelend gevoel in het oor zijn. Dat is normaal.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 19-oktober-2020.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by