Bij patiënten met een spontane klaplong kan soms een ingreep aangewezen zijn. Zeker wanneer dit herhaaldelijk voorkomt of wanneer een thoraxdrain geen definitieve oplossing kan bieden. Vaak ligt een longblaasje (bulla) aan de oorsprong van het probleem. Wanneer de wand hiervan scheurt, kan er lucht lekken naar de holte tussen de longen en de ribben. Zo ontstaat een klaplong. Deze blaasjes bevinden zich typisch ter hoogte van de top van de longen.
Meer informatie over een klaplong vind je op deze pagina van longziekten.
De ingreep gebeurt onder algemeen verdoving. In de regel wordt de operatie uitgevoerd via een kijkoperatie, waarbij via kleine sneetjes met een camera en lange instrumenten tussen de ribben gewerkt wordt. Tijdens de ingreep zal men door middel van een soort nietjesmachine of stapler de longblaasjes (bullae) verwijderen. In dezelfde tijd zal er talk rond gespoten worden zodat de longen kunnen vergroeien met de binnenkant van de ribben. Op deze manier is de kans dat zich een nieuwe klaplong voordoet in de toekomst veel kleiner.
Na de operatie verblijf je gemiddeld nog een zestal dagen in het ziekenhuis. Dit komt omdat de thoraxdrain, die tijdens de operatie werd achtergelaten een vijftal dagen moet behouden worden. Dit doen we om het effect van de talk, namelijk de verkleving van de longen aan de binnenkant van de ribben, te optimaliseren.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen