Lidocaïne infuus

Afdeling: Pijncentrum

Belangrijk

 • Je moet niet nuchter zijn.
 • Je mag niet zelf met de wagen naar huis rijden.
 • Kom op het uur dat door ons secretariaat werd meegegeven.
 • Je krijgt geen sms ter bevestiging van de afspraak.

Wat is een lidocaïne infuus?

Lidocaïne is een lokaal verdovend middel dat aan pijnverlichting kan doen. De stof zwakt de abnormale pijnprikkelgeleiding naar de hersenen af, zonder het normaal functioneren van het zenuwstelsel in het gedrang te brengen. Bij rechtstreekse toediening van lidocaïne in het bloed heeft het vooral een rechtstreeks effect ter hoogte van de hersenen.

Het wordt onder andere gebruikt tegen pijn door CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom), FBSS (Failed Back Surgery Syndrome), fibromyalgie en andere neuropathische pijnsyndromen.

Lidocaïne infuustherapie wordt pas opgestart nadat meerdere andere medicijnen en/of interventies geprobeerd zijn en de patiënt multidisciplinair geëvalueerd is.

Het middel wordt intraveneus toegediend via een infuus in een ader. Het kan ook onderhuids toegediend worden via een onderhuids naaldje.

Voorbereiding

 • De toediening van lidocaïne gebeurt via een infuus in de ader tijdens een dagopname.
 • Je moet hiervoor niet nuchter zijn.
 • Thuismedicatie en pijnstillers mag je innemen zoals gewoonlijk. Ook bloedverdunners neem je door zoals gewoonlijk.
 • Je moet geen nachtkledij of toiletgerief meebrengen.
 • Je mag de dag van de behandeling niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg ervoor dat iemand je naar huis kan brengen na de behandeling.
 • Tijdens de behandeling mag er geen bezoek bij je blijven. Jouw begeleider kan intussen in de lounge of de cafetaria verblijven (gelijkvloers).
 • Als je op de dag van de behandeling koorts hebt of ziek bent, neem dan contact op met het secretariaat van het pijncentrum op het nummer 09 224 50 19.
 • Als je zwanger bent of een vermoeden daarvan hebt, kan de behandeling niet doorgaan.
 • Meld allergieën aan medicatie, verdovingsstof of pleisters aan de arts of verpleegkundige.
 • Je kledij en persoonlijke spullen worden opgeborgen in een koffer aan het voeteneinde van jouw bed. Breng zo weinig mogelijk spullen mee en vermijd grote handtassen zodat alles in de koffer past.
 • Als het echt nodig is, kun je ook gebruik maken van een locker. Daarvoor heb je een muntstuk van 1 euro of 2 euro nodig.

Inschrijving en opname

Schrijf je in straat 60 (vlak naast het onthaal) met je identiteitskaart in voor een dagopname pijncentrum. Volg de wegwijzers naar straat 79 (eerste verdieping). Scan ter hoogte van wachtzaal A de QR-code op je klevers en neem plaats in wachtzaal A.

Een verpleegkundige van het dagziekenhuis komt je halen uit de wachtzaal. In een afgescheiden opnamelokaal overlopen we alle medisch relevante zaken.

Vervolgens krijg je een bed met koffer toegewezen in de opnamezaal. Om praktische redenen kan er geen bezoek bij je blijven. Je trekt een operatiehemd aan dat sluit aan de achterkant. Je bh en broek mag je aanhouden.

De behandeling

De toediening van lidocaïne gebeurt via een infuus in de ader tijdens een dagopname. De verpleegkundige plaatst het infuus. Via dat infuus krijg je continu infusievloeistof. De spuit met het medicijn sluiten we via een aparte leiding met een beveiligde terugslagklep op het infuus aan. De spuit wordt gecontroleerd leeg geduwd door een medicijnpomp. De dosering van het medicijn wordt op basis van jouw gewicht bepaald door de arts en indien nodig aangepast.

Gedurende de volledige behandeling word je continu gemonitord. De elektrische activiteit van je hart, je polsslag, het zuurstofgehalte in je bloed en je bloeddruk worden goed in de gaten gehouden.

Het infuus loopt gedurende 2 uren.

Na de behandeling

 • Na 2 uur wordt de toediening stopgezet. Je moet dan nog een half uur in het ziekenhuis blijven.
 • Op de dag van je behandeling mag je niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg op voorhand zelf voor een begeleider of bezoldigd vervoer of neem het openbaar vervoer.
 • Er wordt voor deze behandeling één dag arbeidsongeschiktheid voorzien, met name de dag van de behandeling zelf.

Wat te verwachten van de behandeling?

Enkele uren tot een paar dagen na het infuus merk je afname van de pijn. Bij de meeste patiënten werkt dit vier tot zes weken na. Als je goed geholpen bent met deze infuustherapie, krijg je meerdere afspraken voor volgende behandelingen vooruit gepland. Je wordt ook regelmatig op de consultatie gezien ter controle.

Bij sommige patiënten heeft het medicijn helaas geen of te weinig effect of treden er bijwerkingen op. Verderzetting van de infuustherapie heeft dan geen zin.

Mogelijke bijwerkingen

De behandeling is over het algemeen veilig. Aan elke toediening van elk medicijn zijn echter mogelijke nevenwerkingen verbonden. Lidocaïne kan de volgende bijwerkingen geven: hoofdpijn, bloeddrukschommelingen, veranderingen in hartritme en slaperigheid. De meeste bijwerkingen zijn van korte duur en treden voornamelijk op tijdens de behandeling. Het gevoel van slaperigheid kan nog even aanhouden.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 28-januari-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by