Wat is een lokale infiltratie?

Patiënten met beginnende slijtage (artrose) of een ontsteking van een gewricht (bv. heup, knie, enkel, voet, teen, schouder, pols, hand, vinger) kunnen behandeld worden door een infiltratie. Dat is een inspuiting in het gewricht van pijnstillende of ontstekingsremmende medicijnen.

Doel van de behandeling

Tijdens een infiltratie injecteren we een medicijn op basis van cortisone rechtstreeks in het pijnlijke gewricht.

Hoe bereid ik me het best voor?

  • Het onderzoek verloopt vlotter wanneer je kledij draagt die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
  • Draag geen juwelen.
  • Je hoeft niet nuchter te zijn.
  • Als het mogelijk is dat je zwanger bent, meld dit dan zeker voor de start van het onderzoek.

Verloop van de behandeling

Ga na de centrale inschrijving naar de dienst medische beeldvorming in straat 21 en meld je aan bij het secretariaat. Na registratie ga je naar de wachtzaal die wij jou toewijzen. De verpleegkundige of technoloog haalt je op uit de wachtzaal en begeleidt je naar een kleedkamer.

De verpleegkundige of technoloog vraagt je om plaats te nemen op de behandelingstafel. Afhankelijk van de te behandelen plaats, moet je een bepaalde houding aannemen. We ontsmetten jouw huid grondig met een rode vloeistof die koud aanvoelt. Eventueel kunnen we de huid plaatselijk verdoven. De radioloog bepaalt met een röntgenfoto waar hij in het gewricht prikt. Hij spuit daarna de corticosteroïden in.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kleed je je opnieuw aan en kun je de dienst verlaten. We bezorgen het uiteindelijke resultaat aan de aanvragende arts en/of huisarts.

Het pijnstillend effect treedt ten vroegste na 24 uur op. Afhankelijk van het resultaat overwegen we om deze behandeling te herhalen. Je doet het de eerste dag best rustig aan. Bedrust is niet nodig.

Mogelijke bijwerkingen

Neveneffecten van corticosteroïden treden zelden op bij een kortdurende behandeling, maar kunnen uitzonderlijk en bij gevoelige personen volgende klachten veroorzaken:

  • Overgevoeligheid (allergie)
  • Roodheid en zwelling in het gezicht
  • Vochtophouding en hoge bloeddruk
  • Hogere bloedsuikerwaarden bij suikerziekte
  • Maaglast

Hoe maak ik een afspraak?

Dit onderzoek gebeurt enkel op afspraak. Jij of je arts neemt contact op met de dienst medische beeldvorming. Je arts voorziet een voorschrift met daarop het onderzoek en de reden waarom dit moet gebeuren. Breng dit voorschrift mee, anders kunnen we het onderzoek niet uitvoeren.

Ga bij aankomst in het ziekenhuis altijd eerst met je identiteitskaart langs de centrale inschrijving in straat 60, voor je naar de dienst medische beeldvorming komt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-november-2020.

Medische beeldvorming (radiologie)

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by