Wat is een mammografie?

Een mammografie is een radiologisch onderzoek waarbij we van de borst(en) twee röntgenfoto’s maken. Als het borstklierweefsel niet voldoende zichtbaar is, voeren we vaak een bijkomend echografisch onderzoek van de borst(en) uit.

Doel van het onderzoek

Met dit röntgenonderzoek maken we afbeeldingen van de borst(en) om eventuele afwijkingen op te sporen. We gebruiken zo weinig mogelijk röntgenstraling voor een kwalitatieve opname.

Hoe bereid ik me het best voor?

  • Het onderzoek verloopt vlotter als je kledij draagt die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
  • Draag geen juwelen.
  • Gebruik geen bodylotion, crème of talk. Deodorant of parfum zijn geen probleem.
  • Je hoeft niet nuchter te zijn.
  • Je komt best in de eerste twee weken na de maandstonden. Het onderzoek is dan vaak minder pijnlijk en beter beoordeelbaar.
  • Als het mogelijk is dat je zwanger bent, meld dit dan zeker voor de start van het onderzoek.

Verloop van het onderzoek

Na de centrale inschrijving ga je naar de dienst medische beeldvorming in straat 21 en meld je aan bij het secretariaat. Na registratie ga je naar de wachtzaal die wij je toewijzen. De verpleegkundige of technoloog haalt je op uit de wachtzaal en begeleidt je naar een kleedkamer.

De mammografische foto’s worden gemaakt door een verpleegkundige of technoloog die hiervoor speciaal opgeleid is.

We leggen jouw borst op een kunststofplaat. Een tweede plaat drukt de borst gedurende 5 seconden samen. Deze druk kan onaangenaam zijn. Het samendrukken van de borst is zeer belangrijk voor de kwaliteit en dus ook voor de beoordeling van de foto.

De radioloog bekijkt de foto’s meteen. Zo nodig maken we bijkomende foto’s. In totaal duurt het onderzoek ongeveer 10 minuten.

Echografie van de borsten

Als het borstklierweefsel niet voldoende zichtbaar is op de mammografische beelden, voeren we een bijkomende echografie uit. Hierdoor kunnen we het borstklierweefsel op een andere manier onderzoeken en een aantal letsels beter herkennen en beoordelen. Het echografietoestel maakt beelden van de borst met behulp van geluidsgolven. Je krijgt gel op de borst om het contact tussen de zender en de huid te verbeteren en de geluidsgolven te geleiden. Het onderzoek duurt 5 tot 15 minuten en is onschadelijk en pijnloos. We gebruiken geen röntgenstralen. De radioloog maakt een verslag dat we samen met het verslag van de mammografie doorsturen naar de verwijzende arts.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kleed je je opnieuw aan. De verpleegkundige of technoloog bekijkt of de opnames technisch in orde zijn en bespreekt met de radioloog of verder onderzoek moet plaatsvinden. Als de opnames in orde zijn mag je de dienst verlaten.

De definitieve beoordeling van de mammografie en echografie en de eventuele vergelijking met vorige foto’s vraagt veel tijd en bijzondere aandacht van de radioloog, waardoor dit meestal achteraf gebeurt. De radioloog maakt een verslag van beide onderzoeken en stuurt dit door naar de verwijzende arts. De resultaten zijn beschikbaar na 1 tot 2 dagen voor een standaardmammografie en 1 tot 2 weken voor een screeningsmammografie.

Hoe maak ik een afspraak?

Een mammografie gebeurt altijd op afspraak.

  • Als het onderzoek gebeurt op aanvraag van een arts (standaardmammografie), breng je de aanvraag mee.
  • Als je een rechtstreekse uitnodiging van het screeningscentrum hebt gekregen (screeningsmammografie), breng je de uitnodigingsbrief mee.
  • Breng ook deze zaken zeker mee: identiteitskaart, vroegere mammografieën en eventueel referentienummers van vroegere mammografieën als ze ergens anders uitgevoerd werden.

Jij of je arts neemt contact op met de dienst medische beeldvorming. Het is mogelijk dat je tijdens de kantooruren kunt komen, zonder afspraak. De arts voorziet een voorschrift met daarop het onderzoek en de reden waarom dit moet gebeuren. Breng dit voorschrift mee, anders kunnen we het onderzoek niet uitvoeren.

Ga bij aankomst in het ziekenhuis altijd eerst met je identiteitskaart langs de centrale inschrijving in straat 60, voor je naar de dienst medische beeldvorming komt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-november-2020.

Medische beeldvorming (radiologie)

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by