Mediale facetectomie

Een mediale facetectomie is een operatieve behandeling die toegepast kan worden in de behandeling voor een lumbale spinaal kanaal stenose.

De ingreep gebeurt onder narcose. Bij deze techniek wordt de zenuwwortel(s) vrijgelegd met een microchirurgische techniek. Hierbij wordt de onderzijde van bovenliggende lamina, de binnenzijde van het facetgewricht en het verdikte gele ligament (ligamentum flavum) weggenomen om zo meer ruimte voor de zenuwwortels te geven. Meerdere niveau’s kunnen in één ingreep behandeld worden. Via dezelfde insnede kunnen de 2 zijden behandeld worden.

Na deze ingreep blijft de patiënt gemiddeld 2 nachten in het ziekenhuis. De dag na de ingreep mag de patiënt uit bed komen en beginnen stappen. We zien vaak snel een verbetering van de pijnklachten in de benen. Ook het stappen gaat vaak snel beter. Een toename van de pijn in de rug, vaak spierpijnen, is frequent en gaat meestal spontaan over. Soms wordt hiervoor met kinesitherapie gestart.

Complicaties zoals een nabloeding, infectie, zenuwschade, lekkage van hersenvocht, … zijn eerder zeldzaam bij deze ingreep.

Brochure Lumbale discus hernia/mediale facetectomie
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 07-december-2020.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by