Meniscuschirurgie

Afdeling: Orthopedie

Wat is de meniscus?

  • Elke knie telt twee menisci. De buitenste (laterale) meniscus, en de binnenste (mediale) meniscus. De meniscus functioneert als een kussen waarbij de krachten binnen het kniegewricht worden opgevangen en verdeeld.
  • Daarnaast draagt de meniscus ook bij aan de stabiliteit van het kniegewricht. In een knie waarbij de voorste kruisband gescheurd is, vangt de meniscus de krachten op, waardoor deze blootstaat aan snellere degeneratie.

Artroscopie

Een scheur in de meniscus geneest niet spontaan. Bij een knieblokkage of pijn in dagelijkse activiteiten wordt een artroscopie of kijkoperatie gepland. Bij deze procedure wordt het beschadigde deel verwijderd, de gezonde delen worden bewaard.

Deze ingreep wordt in het dagziekenhuis uitgevoerd. Via een tweetal kleine incisies wordt met een camera de knie grondig nagezien en behandeld. Steunname is direct toegelaten na de ingreep, eventueel met krukken.

Tijdens de ingreep wordt een inventarisatie gedaan van eventuele kraakbeenletsels. Losse stukjes worden verwijderd. Bij uitgebreide kraakbeenletsels kunnen nadien eventuele verdere behandelingsopties besproken worden.

Meniscus hechting

In specifieke gevallen kan een meniscusscheur gehecht worden. Slechts enkele selectieve scheuren komen hiervoor in aanmerking: enkel scheuren bij jonge patiënten in een goed doorbloed gebied.

Bij sportletsels kan er een scheur zijn van meniscus en voorste kruisband. Dit wordt tijdens de reconstructie van de voorste kruisband steeds nagezien. Indien de meniscus bewaard kan worden met een hechting, is de prognose naar de toekomst een stuk beter.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-juni-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by