Almaar meer behandelingen en ingrepen vinden in het dagziekenhuis plaats. Je wordt ’s morgens opgenomen en je mag ’s avonds alweer naar huis. Op het afgesproken tijdstip bied je je aan bij de opnamedienst. Je hebt de keuze tussen een éénpersoonskamer, een tweepersoonskamer of een gemeenschappelijke kamer.
Voor meer inlichtingen kun je terecht bij de Sociaal Administratieve Dienst.
Naast de gegevens voor de gewone ziekenhuisopname breng je ook mee:
✓ Breng best geen geld, juwelen en voorwerpen van grote waarde mee naar het ziekenhuis.
✓ Laat je portefeuille of handtas nooit alleen achter.
✓ Er is mogelijkheid om waardevolle voorwerpen op te bergen.
De voorbereiding op je ingreep, je verblijf in het dagziekenhuis en je ontslag zijn in grote mate afhankelijk van de verdoving die we gebruiken om de ingreep of het onderzoek uit te voeren. We maken een onderscheid tussen ingrepen of onderzoeken:
Bij elk type van verdoving moet je je op weg naar huis laten vergezellen door een volwassen persoon.
Bij een onderzoek of ingreep onder algemene verdoving gelden volgende richtlijnen:
Als je een onderzoek of een ingreep ondergaat onder plaatselijke verdoving:
Bij een onderzoek onder sedatie geeft de behandelende arts je richtlijnen over nuchter zijn en autorijden. Wens je meer informatie hierover? Lees onze infobrochure Anesthesie.
Om je opname vlot te laten verlopen en de wachttijd te beperken, bellen we je de werkdag voor je ingreep op (als het een feestdag of brugdag is, bellen we je de dag voordien).
We bellen je om
Wanneer je niet bereikbaar bent, spreken we een bericht in op je voicemail.
Je kunt zelf contact opnemen met de afdeling op het nummer 09 224 51 82 (tot 18u00).
Wij vragen u bij uw opname welke kamer u wenst. Je kunt kiezen tussen drie soorten kamers:
Je keuze heeft geen invloed op de kwaliteit van de verzorging, alleen op het comfort en de privacy.
Je kamerkeuze bepaalt in belangrijke mate de prijs die je uiteindelijk betaalt. De opnamedienst houdt zoveel mogelijk rekening met je keuze. Wij rekenen op je begrip als wij, door plaatsgebrek of een spoedgeval, niet onmiddellijk de kamer kunnen geven die je wenst.
In bepaalde gevallen kun je je kamer niet kiezen. Het kan om medische redenen nodig zijn dat je op een eenpersoonskamer verblijft. De arts beslist hierover.
Na uw inschrijving ga je verder naar het dagziekenhuis (straat 82). Daar meld je je aan door het bovenste etiket te scannen dat je bij de inschrijving hebt gekregen. Neem na het scannen plaats in de wachtzaal. Als jouw nummer op het scherm verschijnt, ga je naar de onthaalbalie waar de onthaalbediende je identiteit controleert en je nog enkele vragen stelt. Neem daarna terug plaats in de wachtzaal.
Wanneer jouw nummer opnieuw op het scherm verschijnt, ga je naar de aangeduide unit waar een verpleegkundige de verdere voorbereiding voor de ingreep doet.
Een definitieve kamer wordt pas toegewezen na de ingreep. Kledij en andere spullen worden in een kleine handbagagekoffer gestoken die aan het bed hangt. De koffer blijft dus bij jou. Draag kledij die gemakkelijk in de koffer past en vermijd dikke winterjassen of grote handtassen. Eventueel kunnen grote spullen worden opgeborgen in een locker in de wachtzaal (voorzie 1 of 2 euro om de locker af te sluiten).
De verpleegkundige voorbereiding voeren we uit in de voorbereidingsruimte van het dagziekenhuis. De verpleegkundige controleert hierbij de ingevulde preoperatieve vragenlijst en de toestemmingsformulieren. We stellen enkele vragen rond medicatie, allergieën, nuchter zijn (= niet eten en niet drinken) en controleren een aantal parameters zoals gewicht, lengte, bloeddruk … U kleedt zich hier om en trekt een operatiehemd en operatiemuts aan.
In afwachting van uw ingreep, neemt u plaatst op een brancard. U wordt met de brancard binnengereden in het operatiekwartier. U kunt zelf te voet de operatiezaal binnen wandelen en plaats nemen op de operatietafel. Als u nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts en anesthesist. Verder is ook een verpleegkundige en instrumentist aanwezig.
Na de ingreep gaat u naar de ontwaakruimte waar u nog een tijdje blijft tot u goed wakker bent en de anesthesist beslist dat u naar uw kamer mag. Afhankelijk van uw kamerkeuze krijgt u een gemeenschappelijke of éénpersoonskamer toegewezen. Hier blijft u tot het afgesproken ontslaguur en tot uw toestand stabiel is.
Zorg dat je een pijnstillend geneesmiddel (bv. paracetamol) in huis hebt. Bij problemen na je behandeling kun je terecht bij:
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen