Microvasculaire decompressie

Afdeling: Neurochirurgie

Deze ingreep kan overwogen worden bij patiënten met trigeminusneuralgie waarbij de medicatie niet meer lijkt te werken en wanneer er een drukfenomeen van de zenuw door een bloedvat werd vastgesteld. Een gelijkaardige oorzaak kan er ook zijn bij patiënten met hemifaciale spasmen. Ook hierbij kan een bloedvat dat compressie geeft van een zenuw, in dit geval de Nervus Facialis, de oorzaak van de symptomen zijn.

Bij deze ingreep wordt een kleine opening in de schedel achter het oor gemaakt (=brughoektrepanatie). De zenuw wordt opgezocht tussen de binnenwand van de schedel en de kleine hersenen en hersenstam. Het comprimerend bloedvat wordt dan losgemaakt van de zenuw en we plaatsen een stukje teflon (= soort watje) tussen de zenuw en het bloedvat.

Na deze ingreep verblijven de patiënten kort op de afdeling intensieve zorg en nadien nog enkele dagen op onze afdeling. Complicaties zijn niet frequent, mogelijke verwikkelingen zijn o.a.: wondproblemen, lekkage van hersenvocht, verandering van het gevoel van het gelaat. Soms kan het stukje teflon loskomen of verplaatsen en kunnen de klachten terugkomen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 07-december-2020.

Neurochirurgie

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by