Wat is MR-defecografie?

MR-defecografie is een onderzoek waarbij de structuur en de werking van de bekkenbodemspieren en -organen in beeld worden gebracht. Het onderzoek wordt uitgevoerd in een MRI scanner en duurt ongeveer 30 minuten.

Hoe bereid ik me het best voor?

U hoeft zich niet op het onderzoek voor te bereiden. U mag eten, drinken en al uw thuismedicatie innemen. Breng steeds uw identiteitskaart mee naar het ziekenhuis.


Bespreek vooraf met uw arts indien u claustrofobie heeft. Eventueel kan de arts een kalmeringsmiddel voorschrijven om het onderzoek te kunnen ondergaan. Na inname van het kalmeringsmiddel mag u niet meer met de wagen rijden.

Sommige van onderstaande voorwerpen zijn mogelijk niet of slechts onder bepaalde voorwaarden toegelaten in de MRI scanner:

  • Pacemaker
  • Defibrillator
  • Aneurysmaclip
  • Hoortoestellen / cochleair implantaat
  • Kunsthartklep
  • Neurostimulator
  • In het verleden met metaal gewerkt

Laat dit weten aan uw arts of wanneer u de afspraak voor de MRI vastlegt. Breng eventuele documentatie over uw

Verloop van het onderzoek

Alvorens u naar de dienst Medische beeldvorming (straat 21) komt, dient u zich in te schrijven bij de centrale inschrijfbalie (straat 60). Gelieve u op het afgesproken moment aan te melden bij de receptie van de dienst Medische Beeldvorming. Vervolgens zal u worden verzocht in de wachtzaal plaats te nemen.

De MRI verpleegkundige zal u ophalen in de wachtzaal. Gelieve vanaf uw aankomst in het ziekenhuis niet meer naar het toilet te gaan. Tijdens het onderzoek zullen enkel de MRI verpleegkundigen en eventueel de arts aanwezig zijn. In een afsluitbare kleedkamer mag u zich volledig uitkleden en een
ziekenhuisschort aantrekken. Vervolgens wordt u door de verpleegkundige naar de MRI scanner gebracht waar u zich in zijlig op de onderzoekstafel mag plaatsen. Met een spuit zal door de verpleegkundige via de aars ongeveer 150 ml zachte, gel-achtige substantie in de endeldarm worden
ingebracht en een luier (“pamper”) worden aangetrokken.

Hierna wordt u verzocht zich op de rug te draaien. Er wordt een deken over uw onderbuik en een kussen onder uw knieën geplaatst. Tijdens de scan worden luide brom-, dreun-, klik- en
klopgeluiden opgewekt, daarom krijgt u oordopjes en een koptelefoon.

U wordt op de onderzoekstafel in de MRI scanner geschoven. Nu gaat de MRI-verpleegkundige
naar de console van de scanner in de naastgelegen kamer. De verpleegkundige kan u gedurende het hele onderzoek zien en horen. U krijgt een belknop voor het geval u tijdens het onderzoek met het personeel wilt spreken.

Tijdens het onderzoek zal u, op sommige momenten wanneer de MRI-scanner lawaai maakt, worden gevraagd om ontlasting (gel) te maken in de luier. Deze beelden tijdens de ontlasting maken standaard deel uit van het onderzoek en worden gebruikt door de arts om de bekkenbodemfunctie te beoordelen. Hoe vlotter en vollediger de ontlasting, hoe beter de beelden die de arts kan beoordelen.

Na het onderzoek

Nadat het onderzoek is afgerond, brengt de MRI verpleegkundige u naar een toilet en krijgt u de gelegenheid zich te wassen. Vraag gerust om hulp indien nodig.

U mag eten en drinken na het onderzoek. U mag met de wagen rijden, tenzij u voor het onderzoek een kalmeringsmiddel heeft genomen.

De radioloog zal de beelden van het onderzoek bekijken en hierover een verslag sturen naar uw arts. Uw arts zal de resultaten met u bespreken.

2024_Brochure_MR-defecografie_A5_LR.pdf
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 03-mei-2024.

Medische beeldvorming (radiologie)

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by