MRI-scan van het hart

Op deze pagina

Een MRI scan van het hart is een magnetische scan van het hart. Er worden geen röntgenstralen gebruikt.

Waarom

Een MRI-scan kan de structuur en functie van de hartspier (het myocard) heel mooi in beeld brengen. Door het gedrag van een contrastmiddel te bestuderen, kunnen zones van littekenvorming in de hartspier gevonden worden. Het contrastmiddel dat gebruikt wordt bij het maken van een MRI scan is niet belastend voor de nieren. Ook opstapeling van bepaalde stoffen (ijzer, eiwitten) of vervetting van de hartspier kunnen bestudeerd worden. Hiernaast kunnen flowmetingen gedaan worden, waarbij de ernst van kleplekken of “shunts” (gaatjes in het hart) kan gemeten worden. Een MRI-scan kan het bewegende hart tijdens de samentrekking en ontspanning in beeld brengen.

Verloop

Het onderzoek wordt voor je ingepland op de dienst radiologie. Er zal voor het onderzoek een infuus geplaatst worden in de arm, omdat er een beetje contrastmiddel toegediend zal worden tijdens het onderzoek. Dit contrastmiddel is niet belastend voor de nieren. Nadien zal je door een verpleegkundige op de scantafel geïnstalleerd worden.

De scanner zelf is een wat nauwe buis. Sommige mensen die last hebben van claustrofobie laten zich daardoor op voorhand vaak afschrikken voor dit onderzoek. Het helpt voor deze mensen om de ogen te sluiten nog voor de onderzoekstafel in de buis geschoven wordt, en dan gewoon met gesloten ogen het onderzoek te laten gebeuren. Er is in de scanner voldoende ruimte om vlot te ademen en je kunt altijd met de verpleegkundige communiceren. Je krijgt een belletje waarop je kunt drukken als je iets kenbaar wil maken. Bespreek dit op voorhand met je arts. Deze kan eventueel zorgen voor een licht kalmeermiddel dat je vooraf kunt innemen. In dat geval is het wel raadzaam dat je zelf niet rijdt na het onderzoek.

Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de vraagstelling van het onderzoek en hoeveel beelden gemaakt moeten worden. Tijdens het onderzoek moet je rustig stil liggen op de rug. Voor jouw comfort kun je een kussentje onder de knieën krijgen. Er zal op een bepaald moment in het onderzoek meerdere malen gevraagd worden diep in te ademen en de adem dan een tiental seconden in te houden.

Een MRI-scan maakt een kloppend en brommend geluid, dit is normaal. Daarom krijg je oordopjes en een hoofdtelefoon bij de start van het onderzoek.

Voorbereiding

  • Je mag alle medicatie doornemen die je gewoonlijk neemt.
  • Heb je een pacemaker of defibrillator of andere speciale metalen voorwerpen (bv. splinters van staal) in het lichaam? Dit zal bevraagd worden, maar meld het zeker zelf ook aan de arts bij het plannen van het onderzoek.
  • Patiënten met een pacemaker of defibrillator zullen voor en na het MRI-onderzoek bij ons op de afdeling hart- en vaatziekten langskomen om het toestel in een “MRI modus” te programmeren voor de duur van het onderzoek. In de eerste 6 weken na het plaatsen van een pacemaker of defibrillator kan geen MRI-onderzoek gebeuren.
  • Patiënten met een stent in de kransslagaderen of biologische of metalen hartkleppen kunnen zonder problemen een MRI-scan ondergaan. Evenals mensen met een onderhuids geplaatste “loop- recorder” (ritmemonitor).

Nazorg

Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd. Je functioneert normaal. Als je een relaxerend middel ingenomen hebt, is het raadzaam niet zelf met de wagen te rijden.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 30-mei-2022.

Hart- en vaatziekten

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by