Wat is een myelografie?

Een myelografie is een radiologisch onderzoek van het ruggenmerg en de zenuwen. We spuiten contrastmiddel in rond het ruggenmergkanaal, waardoor we de vorm kunnen beoordelen via röntgenopnames. Eventuele structuren die op het ruggenmerg duwen worden hierdoor ook zichtbaar.

Doel van het onderzoek

We maken beelden van de binnenkant van het lichaam en sporen zo afwijkingen op. We gebruiken zo weinig mogelijk röntgenstralen om een kwalitatief goede opname te verzekeren.

Hoe bereid ik me het best voor?

De dag voor het onderzoek word je opgenomen in het ziekenhuis om een oogonderzoek uit te voeren. Dat is nodig om de druk van het vocht rond het ruggenmerg te kunnen meten. Je blijft een nacht in het ziekenhuis. Bij navraag neurochirurgie is dit niet van toepassing.

De dag van het onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je 4 uur voor het onderzoek niet mag eten of drinken.

Verloop van het onderzoek

  • Je wordt in bed naar de dienst medische beeldvorming gebracht. Daar ga je met een bolle rug op de onderzoekstafel zitten.
  • We ontsmetten je rug en de radioloog verdooft je lage rug plaatselijk. We vangen eventueel vocht op voor een labonderzoek.
  • Daarna spuit de radioloog contrastmiddel in rond het ruggenmerg. Je voelt daarbij enkel een klein prikje en eventueel een soort elektrisch schokje als de naald in het wervelkanaal komt. Van het inspuiten van de contrastvloeistof voel je niets.
  • De naald wordt terug verwijderd en er worden röntgenopnames gemaakt. Op specifieke tijdstippen wordt herhaaldelijk een CT-onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek toont eventuele vernauwingen in het ruggenmerg en kan structuren die druk uitoefenen op het ruggenmerg in kaart brengen.

Na het onderzoek

Je moet na het onderzoek 4 uur platliggen met het hoofd hoger dan de buik. Zo voorkom je dat de contrastvloeistof opstijgt naar het hoofd. Drink na het onderzoek veel (+/- 1 liter) water om het contrast sneller te verwijderen uit je lichaam.

Belangrijk

Dit onderzoek wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds.

Hoe maak ik een afspraak?

Dit onderzoek gebeurt enkel op afspraak. Jij of je arts neemt contact op met de dienst medische beeldvorming. Het is mogelijk dat je tijdens de kantooruren kunt komen, zonder afspraak. Jouw arts voorziet een voorschrift met daarop het onderzoek en de reden waarom dit moet gebeuren. Breng dit voorschrift mee, anders kunnen we het onderzoek niet uitvoeren.

Ga bij aankomst in het ziekenhuis altijd eerst met je identiteitskaart langs de centrale inschrijving in straat 60, voor je naar de dienst medische beeldvorming komt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-november-2020.

Medische beeldvorming (radiologie)

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by