Ontharingslaser

Afdeling: Huidziekten

Wat is epilatielaserbehandeling?

Via een behandeling met een epilatielaser kun je de huid ontharen. De laser produceert licht met grote energie dat wordt geabsorbeerd door het pigment in de haarschacht. De energie wordt omgezet in warmte en het haarzakje wordt vernietigd.

Er zijn een aantal vereisten:

 • Het haar moet zich in de groeifase bevinden. Elk haar maakt een cyclus door: groeifase – afbraakfase - uitvalfase.
  Tijdens de groeifase zit de haarschacht stevig vast in de haarzak en kan deze vernietigd worden. Op elk moment bevindt
  een belangrijk deel van de haren zich echter in de afbraak- of uitvalfase. De haarschacht wordt verwijderd door de
  laser, maar na vier tot zes weken groeit een nieuw haartje aan. Er zijn dus meerdere behandelsessies nodig.
 • Het haar moet pigment bevatten. We kunnen alleen donkere haren behandelen: blonde, rode of grijze haren niet.
 • Het haar moet voldoende dik zijn. Dunne haren of donsharen kan de epilatielaser niet verwijderen.
 • Alle behaarde lichaamsdelen met terminale (dikke), donkere haren komen in aanmerking voor behandeling. Wanneer er abnormaal veel haargroei is, maken we een onderscheid tussen primaire overbeharing (familiaal, genetisch) en secundaire overbeharing (veroorzaakt door een ziekte). In geval van secundaire overbeharing onderzoeken en behandelen we zo mogelijk eerst de onderliggende oorzaken. Bij bepaalde huidziekten, zoals hidradenitis suppurativa, kan behandeling met de epilatielaser verbetering geven.

Beperkingen vóór of na de behandeling

 • Op het moment van de behandeling mag je niet gebruind zijn (door de zon of zonnebank). Bij teveel bruin pigment in de oppervlakkige huidlaag bestaat het gevaar dat de behandelde zone geneest met een te lichte of te donkere kleur. Meestal vervaagt dit kleurverschil na enkele maanden, maar soms is het blijvend. We raden dan ook aan om gedurende zes weken vóór de behandeling zonblootstelling te vermijden.
 • Meld altijd je medicijngebruik aan de behandelende arts. Sommige medicatie kan een lichtovergevoeligheid geven. In combinatie met laserlicht bestaat het gevaar op blaarvorming en littekens.
 • De haren mogen afgeschoren worden vóór de behandeling. Ze mogen niet geëpileerd of verwijderd worden met chemische ontharingsmiddelen of was.
 • Er mogen geen ontstekingen (zoals een koortsblaas) of open wonden zijn in de te behandelen zone.
 • Voor de behandeling moet de huid vrij zijn van crème en make-up.
 • We behandelen niet tijdens de zwangerschap.

Verloop van de behandeling

Tijdens de behandeling krijg je een beschermende bril omdat het laserlicht oogbeschadiging kan veroorzaken. Mogelijk ziet u nog lichtflitsen, maar deze zijn niet schadelijk. De behandeling is gevoelig tot licht pijnlijk.

Onmiddellijk na de behandeling ontstaat meestal roodheid en zwelling van de huid. Om de zwelling tegen te gaan, gebruiken we ice packs of koude kompressen. Je kunt ook een verkoelende gel of crème aanbrengen.

Na de behandeling

 • De zwelling en de roodheid verdwijnen meestal in de loop van twee dagen. Koude kompressen kunnen helpen om het zwellen tegen te gaan.
 • Je mag terug make-up aanbrengen vanaf de eerste dag na de behandeling.
 • Vermijd cosmetische producten die de huid kunnen irriteren (zuren, scrubs,…).
 • Na de behandeling is het belangrijk om je huid gedurende zes weken te beschermen tegen de zon. Gebruik, liefst meerdere keren per dag, een zonnecrème met een beschermingsfactor van minstens 50.
 • We beoordelen het effect van de behandeling na zes weken. Er zijn meerdere behandelingen nodig om een goed resultaat te bekomen. De tijd tussen twee opeenvolgende sessies bedraagt meestal zes weken. Het aantal sessies is wisselend (6 – 8 beurten). Het effect van één behandeling is namelijk groter bij de ene persoon dan bij de andere, en bovendien heeft elk zijn eigen doel (50% versus 80% minder beharing). Een volledige ontharing (100%) mag je niet verwachten, wel zijn de haren die overblijven vaak fijner dan de oorspronkelijke.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 04-maart-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by