Op deze pagina

PRP (Platelet-Rich Plasma) is plasma met een rijke concentratie aan bloedplaatjes. Lichaamseigen PRP wordt gebruikt bij de behandeling van gewrichtsproblemen, spierletsels, peesletsels, ligamentaire letsels (acuut of chronisch karakter, bv. tenniselleboog, artritis, sportblessures …).

De voorbereiding

Thuis hoef je geen specifieke voorbereiding te treffen. Je kunt gewoon eten en drinken en medicatie innemen, met uitzondering van bloedverdunners of ontstekingsremmers.

Als je allergisch of overgevoelig bent voor antistollingsmiddelen, breng je behandelende arts dan op de hoogte.

De behandeling gebeurt tijdens een dagopname. Je moet geen nachtkledij of toiletgerief mee te nemen.

De behandeldag

Na inschrijving aan de opnamedienst in straat 60, meld je je aan bij een verpleegkundige of het secretariaat van de pijnkliniek.

De verpleegkundige brengt je naar de kamer waar je tijd hebt om je uit te kleden en een operatiehemd aan te trekken. Vervolgens krijg je een waakinfuus, waarlangs de arts tijdens de behandeling eventueel medicatie kan toedienen.

We nemen een kleine hoeveelheid bloed af dat wordt gecentrifugeerd. Daardoor worden de verschillende bloedcomponenten gescheiden en kunnen de bloedplaatjes selectief uit het eigen bloed worden geïsoleerd. Die bloedplaatjes geven bepaalde stoffen vrij, beter bekend als groeifactoren. Die spelen een zeer belangrijke rol bij de heling van diverse soorten letsels en brengen ter hoogte van het letsel verschillende processen op gang die het herstel bespoedigen.

Door de bloedplaatjes te concentreren, neemt ook de concentratie van de groeifactoren tot achtmaal toe, waardoor de kans dat letsels helen groter wordt. Het menselijk lichaam heeft een sterk zelfherstellend vermogen. Door een hoge concentratie aan bloedplaatjes – en dus groeifactoren – in te spuiten helpen we het natuurlijke genezingsproces een groot stuk vooruit.

Nazorg

De inspuiting kan lokale pijn veroorzaken. Deze is soms hevig en kan leiden tot een verminderde beweeglijkheid van het aangelegen gewricht. Dat is maar tijdelijk.

Het is aangeraden om het de eerste twee dagen na de behandeling rustig aan te doen. In de eerste twee weken na de behandeling neem je best geen ontstekingsremmers.

Prijs

De factuur wordt een zestal weken na de behandeling opgestuurd. De behandeling kost ongeveer 170 euro. Dit bedrag is volledig ten laste van de patiënt, want er is geen tegemoetkoming van de ziekteverzekering.

Belangrijk

Als je de dag van de behandeling ziek bent of koorts hebt, neem dan contact op met het secretariaat. Met vragen kun je natuurlijk ook altijd daar terecht.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-december-2020.

Fysische geneeskunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by