PRP (Plaatjes rijk plasma)

Afdeling: Pijncentrum

Wat is een PRP-behandeling?

PRP of Plaatjes Rijk Plasma is plasma met een rijke concentratie aan bloedplaatjes. Plasma is aanwezig in ons bloed en bestaat voornamelijk uit water waarin voedingsstoffen, vitamines, hormonen, mineralen en eiwitten zijn opgelost. Plasma fungeert als een transportmiddel voor bloedcellen (witte en rode), bloedplaatjes en stoffen.

PRP wordt gebruikt om gewrichtsproblemen, spierletsels, peesletsels of ligamentaire letsels te behandelen. PRP zal effect hebben op deze letsels omwille van de hoge concentratie aan bloedplaatjes. Onze bloedplaatjes zorgen er namelijk voor dat het genezingsproces gestimuleerd wordt door hun invloed op de doorbloeding en het ontstekingsproces Bij de behandeling zal gebruik gemaakt worden van lichaamseigen plaatjesrijk plasma.

Voorbereiding

  • De behandeling gebeurt tijdens een korte dagopname.
  • Thuis mag je op de dag van de behandeling eten en drinken zoals gewoonlijk.
  • Als je bloedverdunners inneemt, moet je dit op de consultatie en bij het inplannen van de behandeling melden. Afhankelijk van de bloedverdunner die je inneemt zal de arts je het gepaste advies geven. Volg dit advies nauwgezet op.
  • Ontstekingsremmers moet je ten minste een week voor de behandeling stoppen.
  • Je hoeft geen nachtkledij of toiletgerief mee te brengen. Draag gemakkelijke kledij.
  • Je mag de dag van de behandeling niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg ervoor dat iemand je naar huis kan brengen na de behandeling.
  • In de dagzaal en tijdens de behandeling mag er geen bezoek bij jou blijven. Jouw begeleider kan in de lounge of de cafetaria op je wachten (gelijkvloers).
  • Als je op de dag van de behandeling koorts hebt of ziek bent, neem dan contact op met het secretariaat van het pijncentrum op het nummer 09 224 50 19.
  • Röntgenstraling is schadelijk voor het ongeboren kind. Als je zwanger bent of een vermoeden daarvan hebt, meld dit dan aan de verpleegkundige of arts.
  • Ben je overgevoelig voor latex, jodium, pleisters, contrast- of verdovingsvloeistof, meld dit dan aan de verpleegkundige of arts.
  • Jouw kledij en persoonlijke spullen worden opgeborgen in een koffer aan het voeteneinde van je bed. De koffer blijft bij jou. Breng zo weinig mogelijk spullen mee en vermijd grote handtassen zodat alles in de koffer past.
  • Indien nodig kun je ook gebruik maken van een locker. Hiervoor heb je een muntstuk van 1 euro of 2 euro nodig.

Inschrijving en opname

In de inkom van campus Sint-Lucas (straat 60, vlak naast het onthaal) schrijf je in met je identiteitskaart voor een dagopname pijncentrum. Volg de wegwijzers aan het plafond naar straat 79. Scan je QR-code ter hoogte van wachtzaal A en neem plaats in wachtzaal A.

Een verpleegkundige van het dagziekenhuis komt je halen uit de wachtzaal. In een afgescheiden opnamelokaal worden samen met jou alle medisch relevante zaken overlopen.

De behandeling

Na het overlopen van alle relevante zaken zal je een bed toegewezen krijgen op de dagzaal. Je zal even de tijd hebben om je uit te kleden en een operatiehemd aan te trekken. Er zal er bloed afgenomen worden via een prik in je arm. Dit bloed wordt door de verpleging gecentrifugeerd. Na het centrifugeren van het bloed kunnen de bloedplaatjes uit het bloed geïsoleerd worden.
Je zal worden begeleid naar de behandelzaal. Bij het binnenkomen van de behandelruimte ontmoet je de behandelende arts en de pijnverpleegkundige. In deze zaal zie je verder een beeldscherm en een röntgenapparaat. Deze toestellen zijn nodig om de juiste plaats voor de prik te bepalen.
Je neemt plaats op de behandeltafel en de verpleegkundige zal de inspuitplaats ontsmetten. De arts plaatst onder geleide van röntgenstraling één of meerdere naalden. Eens ter plaatse wordt geïnfiltreerd met het lichaamseigen plasma dat voor de behandeling werd afgenomen. Na het verwijderen van de naald(en) wordt een doucheverbandje aangelegd. Je hoeft geen verdere wondzorg te voorzien.

Na de behandeling

Je wordt terug naar de dagzaal gebracht waar je vitale parameters gevolgd worden. Als je je goed voelt, kun je na een half uur het ziekenhuis verlaten. De rest van de dag en de dag nadien doe je het best wat rustig aan. Op de dag van de behandeling mag je niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg op voorhand zelf voor een begeleider of bezoldigd vervoer of neem het openbaar vervoer.

In de eerste drie weken na de behandeling neem je geen ontstekingsremmers, Paracetamol mag wel ingenomen worden. Als de reden voor behandeling een peesontsteking is, mag je de eerste veertien dagen geen kine volgen.

We verwachten na een zestal weken resultaat van de behandeling. We zien je terug op controle acht weken na de behandeling.

Mogelijke neveneffecten

De behandeling is over het algemeen veilig. Aan elke interventie zijn echter mogelijke nevenwerkingen en kans op complicaties verbonden. De meest voorkomende bijwerking is pijn. Deze kan de eerste twee weken hevig zijn en kan ertoe leiden dat er een verminderde beweeglijkheid is van het aangelegen gewricht. Wij raden aan om de eerste drie dagen na de behandeling het rustig aan te doen. IJs ter hoogte van de behandelplaats kan pijnverlichting geven. De pijn verdwijnt steeds spontaan.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 17-april-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by