Qutenza-pleister

Afdeling: Pijncentrum

Belangrijk!

 • Je moet niet nuchter zijn.
 • Je mag niet zelf met de wagen naar huis rijden.
 • Kom op het uur dat door ons secretariaat werd meegegeven.
 • Je krijgt geen sms ter bevestiging van de afspraak.

Wat is een Qutenza® huidpleister?

De behandeling is bedoeld voor volwassenen met zenuwpijn aan de buitenzijde van het lichaam. Dit wordt ook wel perifere neuropathische pijn genoemd. De Qutenza®-huidpleister kan alleen of in combinatie met andere pijnstillende medicatie toegepast worden.

Het werkende bestanddeel van de pleister is een hoge concentratie capsaïcine die door de huid heen wordt opgenomen. Capsaïcine komt voor in planten zoals de paprika en de Spaanse peper. Capsaïcine activeert bepaalde nociceptoren in de huid (= pijnprikkelontvangers) die zich dan terugtrekken, waardoor langdurig (3 maanden of meer) geen pijnprikkels meer worden doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel. Je ervaart daardoor minder pijn.

Na 3 maanden hebben de nociceptoren zich weer hersteld, wat inhoudt dat de pijnklachten gedeeltelijk of geheel terugkomen. Wanneer er gedurende 3 maanden duidelijke pijnmindering is opgetreden, kan de behandeling herhaald worden.

Voorbereiding

 • De behandeling gebeurt tijdens een korte dagopname.
 • Thuis mag je op de dag van de behandeling eten en drinken zoals gewoonlijk.
 • Thuismedicatie en pijnstillers mag je innemen zoals gewoonlijk. Ook bloedverdunners neem je door zoals gewoonlijk.
 • Je hoeft geen nachtkledij of toiletgerief mee te brengen.
 • Je mag de dag van de behandeling niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg ervoor dat iemand je naar huis kan brengen na de behandeling.
 • In de dagzaal en tijdens de behandeling mag er geen bezoek bij jou blijven. Je begeleider kan intussen in de lounge of de cafetaria verblijven (gelijkvloers).
 • Als je op de dag van de behandeling koorts hebt of ziek bent, neem dan contact op met het secretariaat van het pijncentrum op het nummer 09 224 50 19.
 • Als je zwanger bent of een vermoeden daarvan hebt, kan de behandeling niet doorgaan.
 • Ben je overgevoelig voor latex, pleisters of verdovingsvloeistof, meld dit dan aan de verpleegkundige of arts.
 • Je kledij en persoonlijke spullen worden opgeborgen in een koffer aan het voeteneinde van uw bed. De koffer blijft bij je. Breng zo weinig mogelijk spullen mee en vermijd grote handtassen zodat alles in de koffer past.
 • Als het echt nodig is, kan je ook gebruik maken van een locker. Hiervoor heb je een muntstuk van 1 euro of 2 euro nodig.

Inschrijving en opname

Schrijf je in straat 60 (vlak naast het onthaal) met je identiteitskaart in voor een dagopname pijncentrum. Volg de wegwijzers naar straat 79 (eerste verdieping). Scan ter hoogte van wachtzaal A de QR-code op je klevers en neem plaats in wachtzaal A.

Een verpleegkundige van het dagziekenhuis komt je halen uit de wachtzaal. In een afgescheiden opnamelokaal overlopen we alle medisch relevante zaken.

Vervolgens krijg je een bed met koffer toegewezen in de opnamezaal. Om praktische redenen kan er geen bezoek bij je blijven. Je trekt een operatiehemd aan dat sluit aan de achterkant. Je bh en broek mag je aanhouden. We prikken een waakinfuus waarlangs we zo nodig medicatie kunnen toedienen tijdens of vlak na de behandeling.

De behandeling

De verpleegkundige vraagt je om de kleding te verwijderen ter hoogte van het pijngebied en plaatst het infuus in een ader. We inspecteren de huid op wondjes en/of irritatie en tekenen het pijngebied af. Het teveel aan haar in het pijngebied verwijderen we met de tondeuse of schaar, zodat de pleister goed contact kan maken met de huid.

De Qutenza®-huidpleister wordt vervolgens zorgvuldig aangebracht. De pleister zal maximaal 1 uur ter plaatse blijven (op de voetzool 30 minuten). Zo nodig wordt gekoeld met een verkoelende gel. Hierna verwijderen we voorzichtig de Qutenza®-huidpleister en reinigen we de huid met een gekoelde speciale crème. De huid wordt nogmaals gewassen met water en zeep. Nadien wordt gekoeld met een verkoelende gel (Cold Pack) uit de ijskast.

Gedurende de volledige behandeling word je voortdurend gemonitord. Je polsslag, het zuurstofgehalte in je bloed en je bloeddruk worden goed in de gaten gehouden.

Qutenza® kan roodheid, branderigheid en pijn op het behandelgebied veroorzaken. Dit is niet ongewoon. Er kan via het infuus een (kortwerkende) pijnstillende medicatie gegeven worden voor en/of tijdens je behandeling.

Raak het behandelgebied zo weinig mogelijk aan bij de voorbereiding, tijdens en na het aanbrengen van de huidpleister.

Na de behandeling

Het behandelde gebied kan enkele dagen gevoelig zijn voor warmte. Let op met een warme douche/bad, flinke inspanningen, enz…

Eventuele pijn ten gevolge van de behandeling is in het begin het hevigst en neemt doorgaans vanzelf af na enkele dagen. Het gebruik van een ijszak of Cold Pack kan dan verlichting geven. Zorg dat je van tevoren een koude pakking in huis heeft.

Als je je goed voelt, kun je het ziekenhuis verlaten. De rest van de dag doe je het best wat rustig aan.

Op de dag van je behandeling mag je niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg op voorhand zelf voor een begeleider of bezoldigd vervoer of neem het openbaar vervoer.

Wat te verwachten van de behandeling?

Pijnvermindering treedt gemiddeld na 7-14 dagen op (soms al na 2 dagen). Als de behandeling aanslaat, kan er tot 12 weken pijnverlichting optreden. Na 12 weken wordt de behandeling met Qutenza® herhaald.

Mogelijke bijwerkingen

De behandeling zal zorgvuldig worden uitgevoerd. Toch bestaat er een geringe kans op complicaties/bijwerkingen. Bijwerkingen die het meest voorkomen, zijn een voorbijgaand branderig gevoel op de plaats waar de Qutenza®-huidpleister heeft gezeten, pijn, roodheid van de huid en jeuk. Deze bijwerkingen eindigen vanzelf en zijn meestal licht tot matig van ernst.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Na 3 maanden hebben de nociceptoren zich hersteld, wat betekent dat de pijnklachten gedeeltelijk of geheel terugkomen. Als je gedurende drie maanden duidelijk minder pijn hebt gehad, kunnen we de behandeling herhalen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 07-februari-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by