Wat is een retrograde urethrografie?

Een retrograde urethrografie is een röntgenonderzoek (RX) van de urethra of urinebuis.

Doel van het onderzoek

Een retrograde urethrografie is een radiologisch onderzoek om de vorm en doorgang van de urinebuis (urethra) te bestuderen. Tijdens het onderzoek wordt contrastvloeistof ingespoten om de urinebuis zichtbaar te maken.

Hoe bereid ik me het best voor?

  • Het onderzoek verloopt vlotter wanneer je kledij draagt die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
  • Draag geen juwelen.

Verloop van het onderzoek

Ga na de centrale inschrijving naar de dienst medische beeldvorming in straat 21 en meld je aan bij het secretariaat. Na registratie ga je naar de wachtzaal die wij jou toewijzen. De verpleegkundige of technoloog haalt je op uit de wachtzaal en begeleidt je naar een kleedkamer.

Voor het onderzoek ontbloot je het onderlichaam. Tijdens het onderzoek lig je op je rug op de onderzoekstafel. De verpleegkundige reinigt de uitgang van de plasbuis met ontsmettend water en enkele gaasjes. De radioloog brengt een buisje in de plasbuis en spuit via dit buisje een contrastvloeistof in. Tijdens het inspuiten, maken we röntgenopnames.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kleed je je opnieuw aan. De verpleegkundige of technoloog bekijkt of de opnames technisch in orde zijn en bespreekt met de radioloog of verder onderzoek moet plaatsvinden. Als de opnames in orde zijn mag je de dienst verlaten.

De radioloog kan het resultaat van het onderzoek niet meteen meedelen. Hij vergelijkt de beelden ook vaak met voorgaande onderzoeken in je dossier. We bezorgen het uiteindelijke resultaat aan de aanvragende arts en/of de huisarts.

De plasbuis kan nog enige tijd geïrriteerd zijn. Plassen kan branderig aanvoelen en er kan een beetje bloed bij de urine zitten. Dit zijn normale verschijnselen waar je je geen zorgen over hoeft te maken en die verdwijnen in de loop van de dag. Bij blijvende klachten neem je contact op met de behandelende arts of de dienst spoedgevallen.

Hoe maak ik een afspraak?

Dit onderzoek gebeurt enkel op afspraak. Jij of je arts neemt contact op met de dienst medische beeldvorming. Je arts voorziet een voorschrift met daarop het onderzoek en de reden waarom dit moet gebeuren. Breng dit voorschrift mee, anders kunnen we het onderzoek niet uitvoeren.

Ga bij aankomst in het ziekenhuis altijd eerst met je identiteitskaart langs de centrale inschrijving in straat 60, voor je naar de dienst medische beeldvorming komt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-november-2020.

Medische beeldvorming (radiologie)

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by