Rimpelbehandeling met botuline toxine

Afdeling: Huidziekten

Op deze pagina

We gebruiken botuline toxine (of botox) om rimpels te behandelen die ontstaan door het samentrekken van de mimiekspieren in het gezicht, zoals bij lachen en fronsen.

Wat is botuline toxine?

Een behandeling met botuline toxine is de meest uitgevoerde cosmetische behandeling ter wereld. Het is een uiterst veilige behandeling om er jonger en ontspannen uit te zien. Het vermindert tijdelijk de werkzaamheid van de behandelde spiertjes waardoor rimpels minder zichtbaar worden.

Hoe verloopt een behandeling met botuline toxine?

Voor de behandeling bespreken we je wensen, verwachtingen en de beoogde resultaten. Wij streven naar een natuurlijk, verzachtend resultaat. Met een fijn naaldje spuiten we een kleine hoeveelheid botuline toxine in onder de huid. Dat kan een prikkend of brandend gevoel geven.

Welke rimpels kun je behandelen met botuline toxine?

Enkel de rimpels die door spiersamentrekkingen veroorzaakt worden, kunnen we behandelen met botuline toxine. We noemen dit ook wel de “dynamische rimpels”. Dit geldt vooral voor:

  • fronsrimpels (de verticale lijnen tussen de wenkbrauwen)
  • de voorhoofdsrimpels (de horizontale lijnen op het voorhoofd)
  • de kraaienpootjes (de verticale lijnen naast de ogen)

Welk resultaat kan ik verwachten?

Het resultaat zie je pas na een aantal dagen en is afhankelijk van je gevoeligheid en de hoeveelheid botuline toxine die werd gebruikt. Na de behandeling zijn de rimpels 3 à 4 maanden minder zichtbaar of totaal verdwenen. Na een aantal behandelingen kan het effect langer aanhouden. De behandeling kan herhaald worden als de vorige behandeling min of meer is uitgewerkt.

Nazorg

We raden aan om na de behandeling (de eerste vier uur) de behandelde spieren goed te bewegen en om niet plat te liggen. Het is raadzaam om sport en sauna te vermijden op de dag van de behandeling.

Risico’s

Botuline toxine wordt al meer dan 20 jaar gebruikt voor de behandeling van cosmetisch storende rimpels in het gelaat. Het is een veilig product, als het door ervaren artsen wordt toegepast.

Mogelijke bijwerkingen:

  • Kleine blauwe plek ter hoogte van de injectieplaats. Dit kun je camoufleren met make-up. Meestal verdwijnt de plek binnen 3 tot 5 dagen.
  • Licht hangend bovenste ooglid of gezakte wenkbrauw. Dit is uitzonderlijk, maar kan ontstaan wanneer het product naar een aanliggend spiertje sijpelt. Omdat botuline toxine een tijdelijke werking heeft, verdwijnt deze bijwerking na enkele weken.
  • Tijdelijke hoofdpijnklachten of asymmetrie na de behandeling.

Ongeveer 1 à 2% van de mensen heeft antistoffen tegen botuline toxine. Bij hen heeft de behandeling geen of onvoldoende effect.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 01-februari-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by