Robot geassisteerde knieprothese

Afdeling: Orthopedie

Knieprothese

Om goed te kunnen stappen, hebben we soepel bewegende knieën nodig. Het kniegewricht is een schakel tussen bovenbeen en onderbeen. De beenderige structuren zijn met een dikke, gladde laag kraakbeen bedekt. Dit zorgt ervoor dat de structuren zacht en vlot over elkaar kunnen bewegen.

Artrose is slijtage van de kraakbeenlaag. Door het verlies van kraakbeen schuren deze twee botoppervlakken tegen elkaar in plaats van glijden. Dit geeft pijn, zwelling, stijfheid en uiteindelijk functieverlies van het kniegewricht.

Klachten kunnen verholpen worden met pijnstillers, infiltraties of braces. Indien deze hulpmiddelen niet afdoende zijn, kan een knieprothese aangewezen zijn.

Bij een knieprothese worden de beschadigde kraakbeenlagen van bovenbeen en onderbeen verwijderd en vervangen door een hoogwaardige metaallegering. Tussen de componenten zorgt een polyethyleen inzetstuk voor een glad oppervlak.

Deze operatie zal wellicht meerdere vragen bij je oproepen. Daarom word je begeleid vanaf het moment dat de orthopedisch chirurg de operatie met je bespreekt, tot het moment dat de revalidatie achter de rug is en je terug aan het normale leven kan deelnemen.

In ons ziekenhuis wordt de chirurg door een robot geassisteerd om een totale knieprothese te plaatsen. De robot helpt de chirurg met het bepalen van de optimale positie van de prothese op maat van iedere individuele patiënt. Na deze berekening kan het plan uiterst nauwkeurig uitgevoerd worden: de prothese wordt met een bijzondere precisie geplaatst.

Hoe werkt de robot?

  • STAP 1: Specifieke anatomie van de patiënt wordt uitgemeten: zowel de individuele vorm van de knie als de unieke ligamentaire spanning.
  • STAP 2: Met deze individuele gegevens wordt de meest optimale positie van de prothese berekend: een gepersonaliseerd plan wordt opgemaakt.
  • STAP 3: Het individueel chirurgisch plan wordt uitgevoerd met uiterste precisie via een robotarm, gestuurd door de chirurg.

De robot assisteert de chirurg

De robot is een bijzonder nauwkeurig hulpmiddel voor de chirurg. Het is de chirurg die uiteindelijk de handelingen uitvoert: de robot doet zelf geen invasieve handelingen. De robot moet beschouwd worden als een hyperprecieze assistent van de chirurg.

Bij een knieprothese worden de beschadigde kraakbeenlagen van bovenbeen en onderbeen verwijderd en vervangen door een hoogwaardige metaallegering. Tussen de componenten zorgt een polyethyleen inzetstuk voor een glad oppervlak.

Nauwkeurigheid van de robot

Het beschadigde bot en kraakbeen wordt tot 0,5mm en 0,5° nauwkeurig verwijderd. Op deze manier wordt het individuele chirurgisch plan precies gekopieerd worden naar de patiënt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat coupes uitgevoerd met assistentie van de robot significant minder variatie vertonen dan met de conventionele techniek.

Voordelen van de robot

Met de technologie van navigatie wordt een gepersonaliseerd plan opgemaakt: op basis van de individuele anatomie en de ligamentaire spanning kan een unieke plaatsing van de prothese bepaald worden.

Via assistentie van de robotarm wordt deze plaatsing met een bijzondere nauwkeurigheid geplaatst. Een knieprothese dient soepel te zijn, maar stabiel. Minder weefselschade, minder bloedverlies, minder pijn, snellere revalidatie en op termijn ook een korter ziekenhuisverblijf: dit zijn de voordelen voor de patiënt.

Het uiteindelijke doel van deze unieke, gepersonaliseerde positie is een natuurlijk en pijnloos aanvoelen van de knieprothese. Een knieprothese die je toelaat de dagelijkse activiteiten vlot en symptoomvrij uit te voeren.

Het uiteindelijk doel is een natuurlijk en pijnloos aanvoelen van de knieprothese

Vlot revalideren met Rapid Recovery

In AZ Sint-Lucas worden patiënten met een prothese behandeld volgens het programma Rapid Recovery. Het is een alomvattend zorgplan dat de patiënt volgt vanaf de planning van de ingreep tot de revalidatie. Klik hier voor meer informatie over Rapid Recovery.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-juni-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by