Sachse-urethrotomie

Een urethrastrictuur is een aandoening waarbij door verlittekening een vernauwing van de plasbuis ontstaat. Afhankelijk van de ernst en de plaats van de vernauwing zal uw arts een gepaste behandeling voorstellen. Een korte en eenvoudige vernauwing kan worden ingesneden via een kijkoperatie. Dit noemen we een sachse-urethrotomie.

Je komt telkens binnen in het ziekenhuis de dag van de ingreep. Bloedverdunnende middelen moeten steeds worden gestopt voorafgaand aan deze ingrepen. De ingreep zelf duurt hooguit 15 minuten en gebeurt onder een volledige verdoving. Nadien word je wakker met een blaassonde. Deze sonde dient 48 uur ter plaatse te blijven om de inwendige wonde te laten genezen. Na het verwijderen van de sonde mag je het ziekenhuis verlaten.

Postoperatieve zorgen

Fietsen is na deze ingreep 2 weken strikt verboden. Verder dien je op te letten met zware activiteiten en het nuttigen van alcohol gedurende deze periode.

Het nadeel van dergelijke ingreep is dat de vernauwingen kunnen recidiveren, op korte of lange termijn. Regelmatige controles zijn noodzakelijk. In principe wordt dergelijke ingreep maximaal tweemaal uitgevoerd. Indien er nadien opnieuw een herval is, dient een urethraplastie te gebeuren.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 12-april-2024.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by