Wat is een slikact?

Een slikact is een radiologisch onderzoek met röntgenstralen (RX) bedoeld om de keelstreek te bestuderen. Er worden beelden gemaakt terwijl je contrastvloeistof drinkt.

Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek brengen we het slikmechanisme in beeld. Het wordt vooral uitgevoerd bij patiënten met slikproblemen.

Hoe bereid ik me het best voor?

 • Je moet niet nuchter zijn.
 • Het onderzoek verloopt vlotter als je kledij draagt die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
 • Draag geen juwelen.
 • Als het mogelijk is dat je zwanger bent, meld dit dan zeker voor de start van het onderzoek.

Verloop van het onderzoek

Na je inschrijving aan de kiosk in straat 60, ga je naar de dienst medische beeldvorming in straat 21 en meld je je aan bij het secretariaat. Na registratie ga je naar de wachtzaal die wij jou toewijzen. De verpleegkundige of technoloog haalt je op uit de wachtzaal en begeleidt je naar een kleedkamer.

 • Kleed je om in de kleedkamer: maak hoofd en hals vrij van speldjes, juwelen, bril, enz. Haal ook je kunstgebit en hoorapparaat weg.
 • We roepen je binnen in de röntgenzaal en je mag gaan zitten op de tafel met jouw rechterlichaamshelft in de richting van de tafel.
 • Je krijgt een beker in de hand met contrastvloeistof. De radioloog vraagt je om een slok in de mond te nemen, maar nog niet door te slikken. Als het toestel klaar is, geeft de radioloog aan wanneer je mag slikken. Dit herhalen we een aantal keer.
 • Zit zo stil mogelijk tijdens het slikken. Maak dus geen kantelbewegingen met het hoofd.
 • Daarna ga je met de rug richting de tafel zitten. Opnieuw vraagt de radioloog dat je een slok neemt maar nog niet doorslikt. Je kantelt je hoofd een beetje achterover, de radioloog geeft een teken als je mag slikken. Dit herhalen we ook een aantal keer.
 • Wanneer de radioloog voldoende röntgenfoto’s heeft gemaakt, is het onderzoek afgelopen.
 • De verpleegkundige komt bij je en je krijgt de kans om jouw mond te spoelen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kleed je je opnieuw aan. De verpleegkundige of technoloog bekijkt of de opnames technisch in orde zijn en bespreekt met de radioloog of verder onderzoek moet plaatsvinden. Als de opnames in orde zijn mag je de dienst verlaten.

De radioloog kan het resultaat van het onderzoek niet meteen meedelen. Hij vergelijkt de beelden ook vaak met voorgaande onderzoeken in uw dossier. We bezorgen het uiteindelijke resultaat aan de aanvragende arts en/of uw huisarts.

De dagen na het onderzoek kan je stoelgang wit kleuren. Drink na het onderzoek voldoende water. Als je last hebt van constipatie kan je aanvragende arts een laxeermiddel voorschrijven.

Hoe maak ik een afspraak?

Dit onderzoek gebeurt enkel op afspraak. Jij of je arts neemt contact op met de dienst medische beeldvorming. Je arts voorziet een voorschrift met daarop het onderzoek en de reden waarom dit moet gebeuren. Breng dit voorschrift mee, anders kunnen we het onderzoek niet uitvoeren.

Ga bij aankomst in het ziekenhuis altijd eerst met je identiteitskaart langs de centrale inschrijving in straat 60, voor je naar de dienst medische beeldvorming komt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-november-2020.

Medische beeldvorming (radiologie)

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by