Op deze pagina

Als een gaatje in het trommelvlies niet spontaan geneest, kunnen we het via een operatie herstellen (tympanoplastie of myringoplastie). Het doel van de operatie is het gehoor te verbeteren en het risico op oorontstekingen te verminderen.

Verloop van de operatie

Een operatie aan het trommelvlies verloopt in de meeste gevallen onder volledige verdoving, maar is ook mogelijk onder plaatselijke verdoving. Voor het sluiten gebruiken we een stukje spiervlies (fascia) van de nabijgelegen slaapbeenspier. Als alternatief kunnen we ook kraakbeen of kraakbeenvlies van de gehoorgang of oorschelp gebruiken. Dat eigen weefsel plaatsen we onder het gaatje, zodat het natuurlijke trommelvlies er overheen groeit. Afhankelijk van de situatie gebeurt de insnede voor een trommelvliesherstel achter de oorschelp of in de gehoorgang.

Vaak combineren we de ingreep met een verkleining van de neusschelpen (ook conchotomie of conchaplastie genoemd). Via inwendige weg verwijderen we een deel van het slijmvlies van één of twee neusschelpen.

Na de operatie

Na de ingreep verblijf je enige tijd op de ontwaakzaal, waar je rustig wakker wordt. Na toestemming van de anesthesist brengen we je terug naar de kamer waar de verpleegkundigen je zorgvuldig opvolgen. Ze meten regelmatig je pols en bloeddruk en houden de operatiestreek in het oog. De verpleegkundige laat je weten wanneer je opnieuw water mag drinken. Tenzij anders afgesproken, blijf je een nacht in het ziekenhuis.

De ingreep op zich is niet zo pijnlijk. De voornaamste klachten zijn het gevolg van het plaatsen van wieken in de neus (in de meeste gevallen worden die na een dag verwijderd, soms ook na twee of drie dagen), en hoofdpijn en droge mond door het ademen via de mond.

Risico's

Bij alle operaties kunnen complicaties optreden. De normale risico’s op complicaties van een operatie, zoals een nabloeding en wondinfectie kunnen ook bij deze ingreep voorkomen. Gelukkig komt dat heel weinig voor. Daarnaast is er een meer specifieke, ingreepgebonden complicatie mogelijk: heel zelden treedt er aan de geopereerde zijde een beschadiging op van de smaakzenuw. Dat leidt meestal tot een (tijdelijke) verandering van de smaak.

Nazorg

  • Druk: om druk te voorkomen, mag je na de operatie een week niet tillen, persen of je neus snuiten.
  • Wassen: wees voorzichtig met douchen. Er mag geen water in het geopereerde oor komen. Dek het oor af met een beker bij het wassen. Vraag zo nodig iemand om je te helpen of gebruik droogshampoo.
  • Zwemmen: je mag twee maanden niet zwemmen.
  • Sport: de eerste vier weken doe je best rustig aan: wel bewegen, niet sporten.
  • Werk: we voorzien een afwezigheidsattest voor het werk tot twee weken na de ingreep.
  • Vliegen: je mag zes weken niet vliegen.

Wiekje in de gehoorgang

Om infecties te voorkomen moet je tweemaal per dag antibioticadruppels aanbrengen op het wiekje. Het kan gebeuren dat je het wiekje spontaan verliest. Het is dan best dat je het deel dat uit het oor is gekomen afknipt. Probeer het zelf niet terug te plaatsen, maar druppel wel verder.

Het is ook normaal dat het wiekje na de operatie wat bloederig is. Als er continu bloed uit het oor komt, neem je best contact op met onze dienst.

Controleafspraken

In veel gevallen verwijderen we het hoofdverband voor je naar huis gaat. Het kan ook zijn dat we daarvoor een aparte afspraak voorzien, enkele dagen na de ingreep.

Na een week kom je op controle voor het verwijderen van de hechtingen en de wiek. Een viertal weken na de ingreep kom je nog eens op controle. We verwijderen dan het resterende verband uit de gehoorgang.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-april-2021.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by