Redenen voor de operatie

Een speekselklier verwijderen kan om verschillende redenen nodig zijn:

  • Chronische of terugkerende infecties: Die zijn meestal het gevolg van één of meerdere speekselklierstenen. Als we de stenen niet kunnen verwijderen via de afvoergang, moeten we de speekselklier volledig verwijderen.
  • Goedaardige en kwaadaardige tumoren: Die presenteren zich meestal als een pijnloze zwelling in een speekselklier. De meeste tumoren komen voor in de oorspeekselklier of submandibulaire speekselklier. In de meeste gevallen gaat het om goedaardige tumoren. Pijnklachten, snelle groei of aantasting van de gelaatszenuw zijn symptomen die kunnen wijzen op een kwaadaardige tumor.

Soort operatie

Afhankelijk van welke speekselklier is aangetast, verwijderen we de oorspeekselklier, submandibulaire speekselklier of sublinguale speekselklier.

Verloop van de operatie

Verwijdering van de oorspeekselklier (parotis)

De ingreep gebeurt via een S-vormige insnede, die start voor het oor en via een kromming langs de oorlel verder doorloopt naar de hals. Zo'n incisie zorgt voor een optimaal esthetisch resultaat achteraf. Het belangrijkste aandachtspunt bij een ingreep van de oorspeekselklier is de gelaatszenuw (nervus facialis), want die loopt dwars door de speekselklier. We zoeken de gelaatszenuw altijd eerst op en maken de speekselklier heel zorgvuldig van de zenuw los. We verwijderen de volledige oorspeekselklier of enkel het oppervlakkige gedeelte, afhankelijk van de aandoening. Je arts geeft je daarover de nodige uitleg.

Na de ingreep heb je een drain die het wondvocht dat na de ingreep nog in de wonde komt afvoert. Als er weinig tot geen wondvocht meer in de drain komt, kun je normaal gezien naar huis (gemiddeld twee dagen na de ingreep).

Verwijdering van de submandibulaire speekselklier

De ingreep gebeurt via een horizontale insnede in de hals. Die maken we als het kan in een huidplooi voor een optimaal esthetisch resultaat. We sporen enkele belangrijke structuren in de buurt van de speekselklier zorgvuldig op en sparen ze tijdens de ingreep: de zenuw voor de tongbewegingen (nervus hypoglossus) en de zenuw voor de gevoeligheid van de tong (nervus lingualis).

Na de ingreep heb je een drain die het wondvocht dat na de ingreep nog in de wonde komt afvoert. Als er weinig tot geen wondvocht meer in de drain komt, kun je normaal gezien naar huis (gemiddeld twee dagen na de ingreep).

Verwijdering van de sublinguale speekselklier

De ingreep gebeurt via een insnede in de mondholte. De belangrijkste structuren die in het operatiegebied lopen, zijn de zenuw voor de gevoeligheid van de tong (nervus lingualis) en de afvoergang van de submandibulaire speekselklier. We sluiten de insnede met oplosbare hechtingen. Bij deze ingreep plaatsen we geen drain.

Verdoving

De ingreep gebeurt onder algemene verdoving. Je moet vooraf een preoperatieve vragenlijst en toestemmingsformulier invullen. Het is heel belangrijk dat je andere gezondheidsproblemen, allergieën of medicatie (zeker bloedverdunnende medicatie zoals Asaflow®, Aspirine® …) meldt.

Voor patiënten vanaf 15 jaar voorzien we ook een afspraak bij de preopnamebalie. Daarna vragen we eventueel nog bijkomende onderzoeken (longfoto, bloedname, etc.) aan.

Risico's

Zoals bij elke heelkundige ingreep is er een risico op een nabloeding of wondinfectie, maar dat risico is heel klein. De speekselklieren liggen in de buurt van verschillende zenuwen. Die zoeken we altijd op om ze te sparen. Afhankelijk van de ingreep die je ondergaat, kunnen de zenuwen tijdelijk minder functioneren. Je arts geeft je meer informatie over de specifieke risico’s in jouw geval.

Ziekenhuisverblijf

Voor de operatie

Je komt voor opname naar het ziekenhuis de avond voor je operatie of de dag zelf (afhankelijk van het geplande tijdstip van de operatie).

  • Je moet nuchter zijn vanaf de avond voor de ingreep (middernacht), tenzij je andere instructies kreeg van je arts.
  • Aan mannen vragen we ook om de baard op voorhand af te scheren.

Na de operatie

Na de ingreep verblijf je enige tijd op de ontwaakzaal (recovery). Eens terug op de kamer word je zorgvuldig gevolgd door de verpleegkundigen. Zij meten regelmatig de pols en bloeddruk en houden de operatiestreek in het oog. Na de operatie kun je pijn hebben aan je hals. Daarvoor krijg je medicatie. De pijn verdwijnt meestal binnen enkele dagen. Je hals kan ook licht gezwollen aanvoelen.

Als je bloedverdunnende geneesmiddelen nodig hebt, krijg je die via een onderhuids spuitje. De drains kunnen we meestal na 24 tot 48 uur verwijderen. Dat gebeurt bijna pijnloos, maar kan een licht vervelend gevoel geven. De wonde geneest snel en meestal met een mooi litteken, dat na verloop van tijd amper nog te zien is. Je kunt weer naar huis binnen de twee à drie dagen.

Nazorg

  • Wondzorg: De wonde is bedekt met een verband dat erop blijft tot aan de controleafspraak bij je behandelend arts.
  • Water: Douchen raden we af tot na advies van je behandelend arts. Baden mag tot op schouderhoogte.
  • Werk: We voorzien een afwezigheidsattest voor het werk tot drie weken na de ingreep, afhankelijk van het type ingreep.
  • Sport: Sport en zware inspanningen vermijd je best de eerste twee tot drie weken na de ingreep
  • Voeding: Op vlak van voeding is er geen beperking, tenzij je een ingreep onderging van de sublinguale speekselklier via de mondholte. Dan is het best dat je de eerste week alleen zachte en geen te warme voeding inneemt.

Controleafspraken

Bij ontslag krijg je een afspraak voor een controle bij de arts, gewoonlijk na tien dagen. We verwijderen op dat moment de hechtingen en bespreken de uitslag van het microscopisch weefselonderzoek.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 27-april-2021.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by