Op deze pagina

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Daarbij stimuleren we de zenuwen door de huid heen met een elektrische prikkel. Dat kan zorgen voor verlichting van de pijn. TENS is een eenvoudige behandeling en kan je gemakkelijk zelf uitvoeren.

Voorbereiding

  • Zorg ervoor dat zones die behandeld moeten worden haarvrij en proper zijn.
  • De huid mag niet te droog zijn, maar smeer ook geen bodylotion vanaf 24 uur voor de behandeling.

Werking

TENS kan de pijn verlichten door middel van lichte elektrische stroomstootjes die via kleine elektroden de onderliggende zenuwbanen stimuleren. TENS werkt op twee manieren tegen de pijn:

  1. De elektrische activiteit blokkeert het pijnsignaal dat naar de hersenen gaat. Hierdoor gaan er minder pijnprikkels naar de hersenen.
  2. Het lichaam wordt zelf aangezet om een stof (bèta-endorfine) aan te maken die een pijnstillende werking heeft.

Hoeveel en hoelang de pijn verlicht is voor iedereen verschillend. Meestal neemt na verloop van tijd het pijnstillende effect toe. Het is niet gevaarlijk of schadelijk om de stimulatie langer toe te passen.

De behandeling

Om te beoordelen of de behandeling voor jou een vermindering van pijnklachten geeft, krijg je het TENS-apparaat voor een proefperiode mee naar huis.

Tijdens het eerste bezoek aan de pijntherapeut/kinesitherapeut krijg je uitleg over de werking van het apparaat. Daarna bepalen we de plaats waar de elektrodepleisters op de huid komen. Vervolgens brengen we de pleisters aan.

De elektrodepleisters zijn met het TENS-apparaat verbonden door middel van snoertjes. Als je het TENS-apparaat inschakelt, voel je tintelingen en/of klopjes onder de huid. De meeste patiënten ervaren dit als aangenaam. Je krijgt advies over hoe vaak en hoe lang je de TENS het beste kunt aanzetten.

De elektrodes zijn meerdere keren te gebruiken. Een set van twee elektrodes kun je ongeveer 14 dagen gebruiken. Bewaar de elektrodes op de folie op een donkere, koele plaats (zoals de koelkast). De proefbehandeling duurt twee tot vier weken.

Na 14 dagen evalueren we het gebruik van de TENS. Dat gebeurt via een afspraak in het pijncentrum. Als je zeer tevreden bent over de werking van de TENS, mag je de afspraak annuleren. Een tweede evaluatie plannen we één maand na de start van de behandeling.

Mogelijke bijwerkingen

Bijwerkingen komen zelden voor. Ten gevolge van de stroom kan de huid rondom de elektroden rood kleuren en kunnen er allergische reacties op de gel of het materiaal van de elektrode optreden. Vaak vinden we, dankzij het grote aanbod aan elektroden en pleistermateriaal, een oplossing voor de meeste vormen van huidirritatie.

Tegenaanwijzingen

Je krijgt het advies om TENS niet te gebruiken of uitsluitend met uitdrukkelijke toestemming van je behandelde arts als:

  • je een pacemaker of een ander elektronisch apparaat draagt
  • zwanger bent
  • epilepsie hebt

Op wonden en aangedane huiddelen mag je geen elektroden aanbrengen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 14-juni-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by