Een trommelvliesbuisje (diabolo of transtympanale drain) is een klein kokertje, meestal uit kunststof, dat in het trommelvlies wordt geplaatst om de verluchting van het middenoor te bevorderen. Een buis van Eustachius die niet goed werkt is de belangrijkste reden om een buisje te plaatsen. De buis van Eustachius is de verbinding tussen het middenoor en de neus-keelholte. Bij kinderen is deze vaak nog niet genoeg ontwikkeld, waardoor gemakkelijk een ontsteking van het middenoor of vochtophoping in het middenoor kan ontstaan. Ook bij volwassenen kan het nodig zijn om een trommelvliesbuisje te plaatsen.

Wanneer plaatsen we een trommelvliesbuisje?

Als je vaak middenoorontstekingen hebt, kan het nodig zijn om een buisje te plaatsen. Via het buisje kan het vocht aflopen en kan de frequentie van ontstekingen verminderen.

Een tweede reden om trommelvliesbuisjes te plaatsen is een langdurige ophoping van vocht in het middenoor met vermindering van het gehoor. Een buisje kan dan voorkomen dat er achterstand optreedt in de taal- en spraakontwikkeling. De ingreep wordt soms gecombineerd met het verwijderen van de neusamandel (adenotomie).

Verloop van de ingreep

Bij kinderen wordt de ingreep onder algemene verdoving uitgevoerd. We verwachten het kind nuchter bij de opname. De verdoving verloopt meestal via een masker. In het belang van het kind wordt soms voor een andere verdovingstechniek gekozen. Meestal kan het kind rond de middag het ziekenhuis verlaten.

Evolutie

Na ongeveer zes maanden tot anderhalf jaar worden de diabolo’s vanzelf uitgestoten. In de meeste gevallen gaat dit samen met een spontane sluiting van het trommelvlies. Soms treedt er opnieuw vocht op in het middenoor of ontstaan nieuwe middenoorontstekingen. In deze gevallen kan het nodig zijn om opnieuw een buisje te plaatsen. Bij grotere kinderen verbetert de functie van de buis van Eustachius, zodat buisjes meestal niet meer nodig zijn.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-oktober-2020.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by