Volledige okselklieruitruiming

Afdeling: Oncologie

Als borstkanker uitzaait, gebeurt dit meestal via de lymfeklieren in de oksel. Als er uitzaaiingen in de okselklieren zijn, is het meestal nodig om de okselklieren te verwijderen. De chirurg verwijdert dan alle lymfeklieren in de oksel.

De lymfeklieren en lymfevaten zijn onderdeel van het natuurlijk afweersysteem van het lichaam. Ze vormen als het ware een filter voor afvalstoffen, bacteriën, virussen en ook tumorcellen. De lymfeklieren en lymfevaten bevinden zich op vele plaatsen in het lichaam. In de oksel zitten ongeveer tussen de 10 en 30 lymfeklieren.

Een okselklieruitruiming is noodzakelijk:

  • als er op voorhand bewezen aangetaste klieren in de oksel zijn;
  • als de schildwachtklierprocedure om technische reden niet lukt (er geen sentinelklier gevonden wordt);
  • als er tijdens de ingreep aanwezigheid van tumorcellen aangetoond wordt in de schildwachtklier;
  • bij grote tumoren in de borst.

Als de sentinelklier kwaadaardige cellen bevat, verwijderen we de omliggende okselklieren. Je hebt dan 2 drainagebuisjes: één in de borst en één in de okselholte. Via die buisjes wordt het overtollige vocht verwijderd. Het buisje van de borst mag er na ongeveer 2 dagen terug uit. Het buisje van de oksel blijft langer ter plaatse.

Meestal verlaat je het ziekenhuis met een drain + zakje. Je kunt het zakje zelf ledigen, maar je kunt hiervoor ook een beroep doen op een thuisverpleegkundige. De drain mag er uit als er gedurende twee dagen minder dan 20cc vocht uit komt. Je behandelende arts of de borstverpleegkundige zal je hierover verder informeren. Meestal heb je een ”slapend” (in de volksmond “voos”) gevoel onder de arm en in de okselholte. Dat vermindert of verdwijnt na verloop van tijd, maar kan maanden aanhouden.

Gevolgen

Bij een okselklieruitruiming heb je levenslang een verhoogd risico op lymfoedeem. Daarom moet je enkele aandachtspunten in acht nemen. De kinesist komt bij je langs om preventieve lymfedrainage te starten die je thuis moet verderzetten. Je hebt recht op 60 beurten. Je krijgt alvast het voorschrift voor de kinesist en een lijst van adressen van kinesisten mee. Het is van groot belang de arm goed te bewegen. De kinesiste zal je hierbij begeleiden.

Omdat de lymfeklieren ook een rol spelen bij het opruimen van infecties, kan elke wonde aan de arm, hoe klein ook, aanleiding geven tot ontsteking van de lymfevaten. Dat geeft zwelling en roodheid van de arm, algemeen onwel zijn en koorts. In dat geval moet je een arts raadplegen.

Manuele lymfedrainage volgens Vodder

Manuele lymfedrainage is een vorm van massage om het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar of onzichtbaar) beter via de lymfebanen af te voeren. De manuale lymfedrainage volgens Vodder is een zachte massagevorm en is op het hele lichaam toepasbaar. Het heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en zo vochtopstapeling te voorkomen.

Lees hier meer over lymfedrainage na een borstoperatie

Lymfekliniek

In onze lymfekliniek kun je terecht voor de behandeling van lymfoedeem. Er staat een jong en enthousiast team voor je klaar. Het team bestaat uit een vaatchirurg, drie kinesisten, bandagisten, een wondzorgverpleegkundige, een diëtist en een psycholoog.

Naar onze pagina over de lymfekliniek
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 05-september-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by