Soms bevindt zich een ontsteking onder de wortel van een tand die werd ontzenuwd. Bij een wortelpuntbehandeling of apexresectie wordt de ontsteking van onder de wortel verwijderd en wordt de wortelpunt een beetje ingekort. Het wortelkanaal wordt vervolgens met een vulling afgesloten. Dit gebeurt onder lokale verdoving en duurt ongeveer 30 minuten.
De ontsteking kan terugkomen na de behandeling, dit kan op korte of langere termijn. Soms ondervindt de patiënt hiervan geen klachten. Daarom is het aangeraden om een half jaar na de behandeling bij de tandarts een röntgenfoto te laten maken om te controleren dat de ontsteking is verdwenen. In sommige gevallen kan de behandeling op dezelfde tand een tweede keer worden uitgevoerd. Als dit niet mogelijk is, zal de tand verwijderd moeten worden.
Eten kan zodra de lokale verdoving is uitgewerkt. Ook drinken kan al op de dag van de ingreep. Nuttig geen warme dranken of voeding de dag van de ingreep, dit kan een nabloeding veroorzaken.
Het is belangrijk de dag van de ingreep zeker niet te spoelen. Vanaf de eerste dag na de ingreep mag een mondspoelmiddel gebruikt worden en dit 2 maal daags gedurende 7-10 dagen.
Het is van belang de mond proper te houden, poets je tanden vanaf de eerste dag na de ingreep. Eventueel kun je een kleine zachte tandenborstel gebruiken in de buurt van de ingreep.
Je arts schrijft je pijnstillende medicatie voor, gebruik deze zoals voorgeschreven. Na hoogstens enkele uren zal de lokale anesthesie uitwerken. Neem de eerste pijnstiller best voor de verdoving uitwerkt.
Mogelijk gaan de lippen of kaak wat zwellen en blauw zien. Dit kan gepaard gaan met een beperking van de mondopening. Om zwelling te beperken, raden we aan om de dag van de ingreep regelmatig een coldpack (omwikkeld met een doekje) tegen je wang te houden. Daarnaast is het aangeraden om de eerste dagen niet helemaal plat te liggen.
Als je een actieve roker bent, is het ten zeerste aanbevolen de eerste dagen na de ingreep niet te roken om de genezing te bevorderen en infecties te voorkomen.
Er wordt doorgaans gehecht met materiaal dat na 2 tot 3 weken spontaan verdwijnt. Afhankelijk van het gebruikte materiaal zal je arts je een controleafspraak geven voor het verwijderen van de hechtingen.
Bij het aanhouden van het gevoel van de lokale anesthesie neem je best contact op met de dienst. Doe dit ook als de pijn en/of de zwelling opnieuw toenemen na enkele dagen of aanhouden - zonder verbetering - na 3 tot 5 dagen. Andere alarmsymptomen zijn: toename van de mondopeningsbeperking, last of pijn bij het slikken, een slechte smaak in de mond of een algemeen ziektegevoel. In deze gevallen kun je overdag steeds contact opnemen met het secretariaat via 09 223 31 93. Buiten de raadplegingsuren kun je het ziekenhuis contacteren via 09 224 61 11 en vragen om te worden doorverbonden met de kaakchirurg van wacht.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen