Preopnamebalie

De preopnamebalie helpt je bij de voorbereiding van je opname.

Preopnamebalie

Preopnamebalie

Weekdagen van 8u tot 18u (aanmelden tot 17u30). preopnamebalie@azstlucas.be
09 224 61 69 Straat 60

Wat is de preopnamebalie?

Als je een afspraak krijgt voor een ingreep met overnachting in het ziekenhuis, dan zijn er soms voorbereidende onderzoeken zoals een lichamelijk onderzoek, een bloed- en röntgenonderzoek nodig. Er komt ook heel wat papierwerk kijken bij een opname. Onze preopnamebalie helpt je hierbij, zodat je opname tot in de puntjes kan worden voorbereid.

  • We vullen samen met jou de preoperatieve vragenlijsten in.
  • We vragen je naar de medicatie die je thuis neemt.
  • We nemen een verpleegkundige anamnese af (= vragen naar leeftijd, gewicht, lengte, eerdere ziekten, roken, drinken,…).
  • Als het nodig is, moet je een paar onderzoeken ondergaan. Je kan die bij je huisarts of in het ziekenhuis plannen.

We verzamelen alle gegevens en leggen ze vast in jouw persoonlijk elektronisch dossier. De dag voor de operatie kijkt de anesthesist het dossier in om na te gaan of aan alle voorwaarden is voldaan om veilig te kunnen opereren. Veiligheid en informatieverstrekking staan centraal.

We denken ook al aan je ontslag. Zal je thuis nog verzorging nodig hebben of kun je hulp gebruiken bij het koken, poetsen of boodschappen doen? En wie zorgt voor het vervoer naar huis? Misschien moet je herstellen in een revalidatiecentrum of een ander verblijf? Al deze diensten moet je voor de opname aanvragen, zodat je er na jouw verblijf in het ziekenhuis onmiddellijk van kan genieten. Als in de preopnamebalie blijkt dat je hulp zal kunnen gebruiken, dan brengen we je in contact met de sociale dienst.

De afspraak in de preopnamebalie volgt onmiddellijk op je afspraak bij de specialist. Je hoeft daar zelf niets voor te regelen. Een consult in de preopnamebalie duurt makkelijk een uur. Als je daar na de raadpleging bij de arts geen tijd meer voor hebt, dan kun je telefonisch een andere afspraak maken.

Communicatie door huisartsen: eForm preoperatief beleid

Als de patiënt bij de huisarts langsgaat om een aantal preoperatieve onderzoeken te laten uitvoeren, vragen we om de gegevens en resultaten naar het ziekenhuis op te sturen door de huisarts via het ‘eForm-preoperatief beleid’. Dit eForm kan geselecteerd worden vanuit het huisartsenpakket waardoor automatisch al bepaalde gegevens worden overgenomen. Het EKG, labo, etc. kunnen als bijlage worden toegevoegd. Het eForm wordt op een beveiligde manier verstuurd naar ons ziekenhuis en automatisch weggeschreven in het juiste patiëntendossier aan de hand van het rijksregisternummer.

Gelieve dus alle communicatie rond preoperatieve documentatie van jouw patiënt via een eForm naar het ziekenhuis op te sturen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-december-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by