Reizen met IBD

Patiënten met een inflammatoire darmziekte zoals de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa, hebben vaak schrik om op reis te gaan. Met een goede voorbereiding is dat nochtans perfect mogelijk, ook naar verre bestemmingen.

  • Goede hand-en lichaamshygiëne is uiteraard altijd belangrijk. Frequent wassen van de handen met zeep, zeker voor het koken, eten en na toiletbezoek is aangeraden.
  • Let op met voeding en dranken. Rauwe of onvoldoende gebakken vis of vlees vermijd je best, net zoals voedsel dat lang op kamertemperatuur bewaard werd. Verkies altijd flessenwater.
  • Voorzie voldoende medicatie voor de volledige trip en neem bij reizen naar afgelegen gebieden best ook noodmedicatie mee om een eventuele opstoot te behandelen (bv. cortisonepreparaten). Bespreek dit met je behandelende arts. Bij een acute waterige diarree zonder koorts en bloedverlies kan Imodium worden ingenomen om de stoelgangsfrequentie te verminderen. Het heeft wel geen invloed op de genezing zelf.
  • Vaak wordt geadviseerd om antibiotica mee te nemen voor reizigersdiarree. Dit kan dan aangewezen zijn in geval bij diarree met bijmenging van bloed of etterig slijm, koorts en hevige krampen.
  • Vaccinatie voor hepatitis A wordt aangeraden bij frequent reizen, zeker bij verplaatsingen naar gebieden waar deze ziekte frequent voorkomt.
  • Levende vaccins zoals voor gele koorts mogen niet gegeven worden aan patiënten onder immuunonderdrukkende medicatie! Gele koorts is een ziekte waarvoor vaccinatie in sommige “tropische” landen verplicht of sterk aangeraden is. Vaccinatie voor gele koorts kan enkel gebeuren na staken van de medicatie gedurende 3 maanden. Heropstarten van de onderhoudsbehandeling moet dan ook nadien nog met 3 weken uitgesteld worden. Bespreek zeker eerst met je arts of dit mogelijk is! Gemakkelijker is om reizen naar deze gebieden zo mogelijk te vermijden, zeker als er een hoog risico bestaat op een nieuwe opstoot van IBD.
Inflammatoire darmziekten (IBD)
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 03-december-2020.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by