Zwangerschap en borstvoeding bij IBD

IBD-patiënten kunnen zeker zwanger worden. Het is wel belangrijk dat de zwangerschap “gepland” wordt op moment dat de ziekte rustig is en dat de zwangerschapswens met de behandelend arts wordt besproken.

De vruchtbaarheid is niet lager bij Crohn of colitis ulcerosa patiënten in remissie (ziekte in rust). Er is ook geen verminderde vruchtbaarheid door inname van medicatie voor deze chronische aandoeningen. Bij actieve IBD, perianale ziekte en voorgeschiedenis van chirurgische ingrepen kan er wel een gedaalde vruchtbaarheid zijn.

In geval van zwangerschapswens wordt best enkele weken op voorhand gestart met een voldoende hoge dosis foliumzuur.

Belangrijk is dat de bevruchting gebeurt op moment dat de ziekte goed onder controle is en dat de ziekte dan ook in remissie blijft tijdens de verdere zwangerschap. Deze twee cruciale factoren doen het risico op miskraam, vroeggeboorte en laag geboortegewicht afnemen. Als de ziekte onder controle is op moment van bevruchting, neemt het risico op nieuwe opstoten van Crohn of colitis tijdens de zwangerschap duidelijk af. Heel belangrijk is dus dat de onderhoudsmedicatie niet zomaar gestopt wordt bij een zwangerschapswens of tijdens de zwangerschap.

Meestal is een gewone vaginale bevalling mogelijk. Keizersnede lijkt aangewezen bij actieve peri-anale ziekte (fistels/abcessen) of endeldarmaantasting, en vaak ook bij patiënten met ileo-anale pouch.

Medicatie tijdens de zwangerschap

Mesalazine, cortisonepreparaten en Imuran (azathioprine) kunnen ingenomen/doorgenomen worden tijdens de zwangerschap.

Indien mogelijk, dus bij ziekte in rust, wordt anti-TNF (Remicade, Remsima, Inflectra, Humira, Simponi) gestopt rond 24 weken zwangerschap, omdat de medicatie dan via de moederkoek tot bij de foetus zou kunnen komen. Als de ziekte niet in remissie is, kan het aangewezen zijn om anti-TNF medicatie toch verder te geven gedurende de volledige zwangerschap. Belangrijk is dat de baby dan de eerste 6 maanden niet gevaccineerd wordt met levende vaccins (bv. Rotavirus), gezien het immuunsysteem bij de baby dan vermoedelijk toch wat onderdrukt is. Niet-levende vaccins stellen geen probleem.

Over de anti-adhesiemolecules (Entyvio) zijn er weinig gegevens over veiligheid tijdens de zwangerschap. Vermoedelijk is deze medicatie veilig doch moet nog met verdere studies worden aangetoond. Over Stelara (net op de markt verschenen) zijn er momenteel nog geen gegevens over zwangerschap beschikbaar.

Methotrexaat (Ledertrexaat) en Thalidomide zijn absoluut NIET aangewezen bij een zwangerschapswens en tijdens de zwangerschap! Deze medicatie moet minstens 3 maanden op voorhand gestopt worden bij een zwangerschapswens. Dit geldt ook voor mannen met een vaderschapswens.

Inflammatoire darmziekten (IBD)
Tabel IBD Zwangerschap
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 07-december-2020.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by