Bij een afweerstoornis werkt je afweer of immuunsysteem minder goed. Je afweer beschermt je tegen ontstekingen (infecties). Als je een afweerstoornis hebt, krijg je duidelijk meer (ernstige) infecties.
Ons lichaam heeft een goed functionerend immuunsysteem nodig om ons te beschermen tegen indringers van buitenaf zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Virale en bacteriële infecties komen namelijk zeer veel voor. Zo is het bijvoorbeeld perfect normaal dat een lagere schoolkind zeven luchtweginfecties per winter doormaakt.
Ons afweersysteem is een ingenieus en complex systeem waarbij meerdere organen een rol spelen zoals de milt, lymfeklieren en witte bloedcellen. Als één van die onderdelen van het immuunsysteem niet goed werkt, schiet onze weerstand tekort. Een patiënt met een zo'n afweerstoornis krijgt dan duidelijk meer infecties en/of abnormaal ernstige infecties.
De aandoening kan een aangeboren (primair) of een verworven (secundair bv. door medicatie) defect zijn.
De eerste vraag is natuurlijk wat zijn “te veel of abnormaal ernstige infecties”? Wereldwijd zijn hiervoor voor volwassenen en kinderen 10 duidelijke criteria opgesteld.
Voor kinderen zijn dit:
Voor volwassenen:
Uiteraard zijn deze criteria zeker geen bewijs dat er iets mankeert aan de immuniteit. Het kan ook om toevalligheden gaan. Maar meer onderzoek is nodig.
Onderzoek is bijna altijd, na grondige ondervraging en klinisch onderzoek, louter een bloedafname. Een eerste screening gebeurt vaak al tijdens de consultatie. Als het nodig is, kunnen later bijkomende analyses worden gevraagd. Ook hier is dat zo goed als altijd een banaal prikje in het labo.
Bij het terugvinden van een primaire immuundeficiëntie, kijkt de arts na over welke vorm het precies gaat. Bij zuiver tekort aan antistoffen bijvoorbeeld kan een behandeling met intraveneuze of subcutane antilichamen worden overwogen (toediening van immunoglobuline).
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen