Op deze pagina

Infectie van de keelamandelen door een virus of bacterie. Ook wel tonsillitis of angina genoemd. Amandelontstekingen kunnen zowel bij kinderen als volwassenen optreden.

Wat zijn keelamandelen?

De keelamandelen bevinden zich achterin de mondholte, links en rechts van de huig. Ze maken deel uit van het lymfekliersysteem, dat als doel heeft om binnendringende ziekteverwekkers buiten te houden.

Symptomen

De typische symptomen van een amandelontsteking zijn keelpijn en moeite om te slikken. De amandelen zijn dan rood en gezwollen en soms bedekt met een wit beslag. Een amandelontsteking kan gepaard gaan met koorts en vergrote halsklieren.

Behandeling

Meestal is de infectie veroorzaakt door een virus. Rusten is dan heel belangrijk. Je moet ook veel drinken om uitdroging te voorkomen. Verder kunnen pijnstillers en ontstekingswerende middelen helpen om de klachten te verminderen.

Bij bacteriële amandelontstekingen kunnen antibiotica noodzakelijk zijn. Het verwijderen van de keelamandelen (tonsillectomie) kan nodig zijn als amandelontstekingen vaak terugkomen of bij complicaties zoals een moeilijke ademhaling of abces.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-oktober-2020.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by