De keelamandelen behoren tot het lymfekliersysteem, dat helpt bij het tegenhouden en onschadelijk maken van ziekteverwekkers. Keelamandelen bevinden zich achteraan in de mond, links en rechts van de huig. Ze zijn zichtbaar als twee knobbels, die normaal gezien na de puberteit afnemen in grootte.
Een amandeloperatie gebeurt onder volledige verdoving. Ze worden langs de mond verwijderd. Bloedvaatjes worden hierbij zorgvuldig dicht gebrand.
Over het algemeen verloopt het herstel na een amandeloperatie vlotter bij kinderen dan bij volwassenen. Koude en zachte voeding, adequate pijnstilling en het vermijden van zware inspanningen zijn belangrijk na de operatie.
Zoals bij iedere ingreep kunnen er complicaties optreden. De eerste uren na de ingreep, maar ook tot 14 dagen na de operatie, bestaat er een risico op een nabloeding. Wanneer dit optreedt moet je terug naar het ziekenhuis. Meestal volstaat een kortdurende observatie. In sommige gevallen is het nodig de bloeding te stoppen onder algemene verdoving. De kans op een nabloeding is over het algemeen klein.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen