Aspergillus is een schimmel waarvan wij allemaal bijna dagelijks sporen inademen. Deze schimmel kan ziektes veroorzaken.
De ziektes die kunnen ontstaan door aspergillose, delen we in in drie categorieën.
Aspergillus kan gaan “wonen” in een litteken. Een typisch voorbeeld hiervan is de groei van een zogenaamde ‘fungus ball’ in een oude holte van een genezen longtuberculose. Dit heeft geen invloed op de rest van het lichaam of op de werking van de long, maar kan soms wel een flinke bloeding geven. Bij dergelijke ernstige longbloeding kan een embolisatie (waarbij het bloedvat welke de bloeding veroorzaakt via een katheter wordt dichtgeplakt) noodzakelijk zijn om de bloeding te stoppen.
Bij situaties met te weinig immuniteit kan aspergillus “invasief” worden. Deze invasieve aspergillose kan veel vormen aannemen, met uitbreiding in de luchtwegen, het longweefsel zelf, en nog veel verder: ogen, hersenen, bot etc. Er bestaan specifieke medicijnen gericht tegen aspergillus, maar die zijn niet altijd eenvoudig te gebruiken en hebben soms belangrijke bijwerkingen. Bovendien zijn ze vaak gebonden aan strenge terugbetalingsvoorwaarden.
De onderdrukking van immuniteit is meestal duidelijk (bv. leukemie, chemotherapie, AIDS) maar ook een ernstige vorm van influenza (griep) is een uitgesproken risicofactor.
Tenslotte bestaat er ook nog een soort tussenvorm: chronische necrotiserende pulmonaire aspergillose. Deze is invasief binnen de long maar verloopt vaak traag, over vele jaren, in tegenstelling tot het vaak fulminante verloop van de invasieve aspergillose.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen