Wat is baarmoederkanker?

Baarmoederkanker is een vorm van kanker die zich ontwikkelt in de baarmoeder. Bij de meeste vrouwen ontstaat baarmoederkanker in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder. Baarmoederkanker wordt daarom ook wel endometriumcarcinoom genoemd. Bij een minderheid van de vrouwen ontstaat de kanker in de spierwand van de baarmoeder. Dat noemen we een uterussarcoom.

Baarmoederkanker groeit over het algemeen langzaam. Als de kanker in het baarmoederslijmvlies ontstaat, kan hij vervolgens uitgroeien in de spierlaag, naar de baarmoederhals of naar de eileiders. Als kankercellen losraken en door het lichaam gaan zwerven, ontstaan er uitzaaiingen van de baarmoederkanker.

Bouw en functie van de baarmoeder

Dit vrouwelijke geslachtsorgaan is peervormig en ongeveer 7 à 8 cm lang en 5 cm breed. Het bevindt zich in het bekken, tussen blaas en darm. De baarmoeder, eileiders en eierstokken worden op hun plaats gehouden door banden, ligamenten genoemd. Ook de bekkenbodemspieren dragen hiertoe bij. De baarmoederhals zorgt voor een verbinding tussen vagina en baarmoederlichaam.

Bovenaan de baarmoeder monden langs beide zijden de eileiders uit. Deze zorgen voor het vervoer van de eicel naar de baarmoeder. De eileiders zijn elk op hun beurt verbonden met een eierstok. De eierstokken zorgen voor de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron en zijn een opslagplaats voor de eicellen.

Wanneer er geen bevruchting van de eicel plaatsvindt, brokkelt het slijmvlies van de baarmoeder af en spreekt men van (maandelijkse) menstruatie. De baarmoeder staat in verbinding met de buitenwereld via de vagina die zich tussen de urinebuis en de aars bevindt en beschermd wordt door de schaamlippen.

Erfelijkheid

Baarmoederkanker kan zeldzaam ook erfelijk zijn. Vrouwen bij wie in de familie dikkedarmkanker en baarmoeder­kanker voorkomt, kunnen een erfelijke aanleg hebben: het Lynch­ syndroom. Ze hebben dan een grotere kans om baarmoederkanker te krijgen, maar ook op eierstokkanker.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 21-april-2021.

Gynaecologie en verloskunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by