Radiotherapie

09 224 66 20
straat 51
secretariaat.radonco@azstlucas.be
Radiotherapie

Op deze pagina

Bestraling of radiotherapie is de behandeling van kanker door middel van straling. Het doel van deze behandeling is de kankercellen te doden of de celdeling te stoppen.

Wat is radiotherapie?

Radiotherapie is de behandeling van kwaadaardige gezwellen met behulp van straling. De straling gebeurt altijd plaatselijk en treft zowel gezonde cellen als kankercellen. Kankercellen verdragen bestraling echter veel minder goed dan gezonde cellen. Als de bestraling succesvol is, gaan alle kankercellen uiteindelijk dood. De omringende gezonde cellen zullen zich na verloop van tijd herstellen.

Voorbereiding

Een onderzoek onder de scanner is nodig voor de exacte plaatsbepaling en het berekenen van de benodigde dosis bestraling.

De bestralingen

De totale benodigde dosis straling kan niet in één keer worden gegeven. De behandeling wordt daarom gespreid over een langere periode, waarbij meestal vier à vijf keer per week een deel van de dosis gegeven wordt.

Bijwerkingen

De reacties van het lichaam op radiotherapie hangen samen met het gebied dat bestraald wordt. Algemene reacties zijn vermoeidheid en minder eetlust. Je kunt eventuele ongemakken het best met je arts bespreken.

In onze algemene brochure beantwoorden we een aantal vragen over bestraling. Voor meer specifieke informatie kun je altijd terecht bij de medewerkers van de bestralingsafdeling.

Disclaimer: de filmpjes zijn gemaakt door BeSTRO, de Belgische vereniging voor radiotherapie en oncologie. Ze beantwoorden niet aan onze standaard hygiënische voorzorgmaatregelen.

Nieuws

Meer nieuws
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 18-juni-2024.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by