BPPV staat voor Benigne Paroxismale Positioneringsvertigo of anders geformuleerd ‘goedaardige, in aanvallen optredende, houdingsgebonden duizeligheid’. Door bepaalde hoofdbewegingen of positieveranderingen krijg je hierbij plotse, korte aanvallen van duizeligheid. De klachten bij BPPV worden veroorzaakt door een tijdelijke stoornis in het evenwichtsorgaan.

NKO_Anatomie oor

Het evenwichtsorgaan

Het evenwichtsorgaan bevindt zich in ons binnenoor en bestaat uit drie loodrecht op elkaar staande halfcirkelvormige kanalen: een achterste of posterieur kanaal, een horizontaal kanaal en een voorste of anterieur kanaal.

Onder deze kanalen bevinden zich twee bolvormige uitstulpingen waarin zich kristalletjes (otolieten) of gehoorsteentjes bevinden. Binnenin deze volledige structuur bevindt zich vloeistof (endolymfe). Door bepaalde bewegingen van het hoofd (vnl. draaibewegingen) ontstaat er een stroming van deze endolymfe en worden de kanalen geprikkeld. Wanneer een deel van de gehoorsteentjes is losgekomen, kunnen deze bij bruuske hoofdbewegingen gaan rondzweven in de endolymfe van het evenwichtsorgaan en op deze manier duizeligheid veroorzaken.

Oorzaken

In meer dan de helft van de gevallen kan geen aanwijsbare oorzaak worden gevonden. BPPV kan wel voorkomen na een trauma van het hoofd (bv. na een val), na een operatie, bij de ziekte van Ménière… Vaak betreft het een natuurlijk verouderingsproces van het evenwichtssysteem of van het binnenoor.

Vormen van BPPV

Er zijn drie verschillende vormen van BPPV. De vorm is afhankelijk van welk halfcirkelvormig kanaal is aangetast:

Achterste of Posterieur Kanaal BPPV

(± 81% van de gevallen)

  • Deze vorm wordt uitgelokt door te gaan liggen, zich op te richten, zich om te draaien in bed, omhoog en omlaag te kijken, zich te bukken …
  • Kenmerken zijn: hevige duizeligheid, duurt nooit langer dan een minuut, kan gepaard gaan met braken.

Horizontaal Kanaal BPPV

(± 18% van de gevallen)

  • Deze vorm wordt uitgelokt door in liggende houding snel te keren of het hoofd te draaien.
  • De duizeligheid kan langer aanhouden.

Voorste of Anterieur Kanaal BPPV

(± 1% van de gevallen)

  • Deze vorm is zeer zeldzaam.
  • Duizeligheid duurt niet langer dan een minuut.

Behandeling

Zoals de naam aangeeft, is BPPV een goedaardig probleem. Om BPPV te behandelen voeren we positietesten uit. Via wentel- of zwaaimanoeuvres brengen we de gehoorsteentjes terug naar de juiste plaats. Medicatie heeft geen zin en kan zelfs de genezing vertragen.

Lees hier alles over positietesten bij BPPV
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 09-januari-2024.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by