Hoe behandelen we BPPV?

Om BPPV te behandelen voeren we positietesten of therapeutische manoeuvres uit. Afhankelijk van de vorm van BPPV passen we verschillende wentel- of zwaaimanoeuvres toe. Daardoor komen de gehoorsteentjes vrij en kunnen we ze terug naar de juiste plaats brengen. Meestal is maar één behandeling nodig, maar soms moeten we het bevrijdende manoeuvre herhalen. In een klein aantal van de gevallen, werkt zo’n manoeuvre niet. In overleg met je arts kun je dan kiezen voor habituatieoefeningen. Voer bevrijdende manoeuvres nooit op eigen initiatief uit, dat kan de genezing moeilijker maken.

Medicatie heeft geen zin en kan zelfs de genezing vertragen.

Nuttige tips

Na de behandeling van BPPV is het belangrijk dat je een aantal richtlijnen volgt:

  • Probeer zo veel mogelijk bruuske hoofdbewegingen te vermijden. Zeker bij het vooroverbuigen of naar boven kijken moet je de eerste dagen voorzichtig zijn.
  • Leg een extra kussen onder je hoofd of plaats je hoofdeinde een beetje omhoog bij het slapen. Draai voorzichtig om in bed, kom geleidelijk aan recht en blijf nog even op de rand van het bed zitten voor je gaat rechtstaan.
  • Soms heb je de eerste dagen tot weken na het manoeuvre een ijl gevoel in je hoofd of uitzonderlijk last van duizeligheid.

Resultaat

Binnen de twee weken plannen we een controleafspraak. Soms is een herhaling van het manoeuvre nodig. Bij een groot deel van de patiënten zien we met deze behandeling op korte termijn een gunstige evolutie.

Bij één op de drie patiënten treden er opnieuw klachten op binnen het eerste jaar na behandeling en bij 50% binnen de vijf jaar. Contacteer je behandelende arts als je opnieuw klachten hebt die al enkele dagen duren. De arts en de audioloog voeren dan de nodige onderzoeken uit en stellen eventueel opnieuw een behandeling voor. Het is belangrijk dat je niet op eigen initiatief een bevrijdend manoeuvre probeert uit te voeren. Er bestaan heel uiteenlopende oorzaken van duizeligheid, dus de behandeling moet altijd onder toezicht van een arts gebeuren.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 29-april-2021.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by