Chronische middenoorontsteking

Anatomie van het oor

Het oor bestaat uit het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het buitenoor wordt gevormd door de uitwendige gehoorgang en de oorschelp. Het middenoor bevindt zich achter het trommelvlies en is een met lucht gevulde ruimte met de drie gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Bovendien bevinden zich in het middenoor ook de smaak- en aangezichtszenuw. De stijgbeugel vormt de toegang tot het binnenoor dat de vorm heeft van een slakkenhuis en in nauwe verbinding staat met het evenwichtsorgaan. Het geluid wordt via het trommelvlies, de gehoorbeentjes, het binnenoor en de gehoorzenuw naar de hersenen geleid.

Chronische middenoorontsteking zonder cholesteatoom

Bij een chronische middenoorontsteking is het slijmvlies van het middenoor langdurig ontstoken. Dat leidt tot een verdikking van het slijmvlies met abnormale slijmproductie. Vrijwel altijd is het trommelvlies beschadigd. De gehoorbeentjes kunnen bij een langdurige ontsteking ook beschadigd zijn. Patiënten met een chronische middenoorontsteking hebben meestal weinig pijn. Typische klachten zijn gehoorverlies en een lopend oor.

Chronische middenoorontsteking met cholesteatoom

Bij een cholesteatoom is er een opstapeling van huidcellen en dode huidresten in het middenoor. Meestal is dat het gevolg van een abnormale intrekking van het trommelvlies waardoor het zelfreinigend mechanisme van de gehoorgang verloren gaat. Een cholesteatoom kan de gehoorbeentjesketen aantasten, maar ook de aangezichtszenuw, het binnenoor, het evenwichtsorgaan en de hersenvliezen. De eerste tekenen van een cholesteatoom zijn gehoorverlies en een slecht ruikend vochtverlies uit het oor.

Behandeling

Via een operatie herstellen we het trommelvlies.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 28-april-2021.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by