Operatie bij chronische middenoorontsteking

NKO_Cholesteatoom

De operatie

Het doel van een operatie bij een chronische middenoorontsteking is een 'rustig' middenoor en een intact trommelvlies. We verwijderen het cholesteatoom (witte massa op de afbeelding) volledig. Daarbij behouden we de normale anatomie van het oor zoveel mogelijk.

Via een insnede achter het oor boren we een opening in het bot achter de gehoorgang (mastoïdectomie). Zo kunnen we aan het middenoor. Bij een cholesteatoom is het soms nodig om een deel van de gehoorbeentjesketen te verwijderen. Afhankelijk van de situatie herstellen we die onmiddellijk of later. Daarvoor gebruiken we vaak een titanium prothese. Andere opties zijn het gebruik van een eigen gehoorbeentje of botcement.

Op het einde van de ingreep plaatsen we een verbandje en wiekje in de gehoorgang. We leggen ook een drukverband aan rond het hoofd.

Risico’s

Bij alle operaties kunnen complicaties optreden. Zo heb je ook bij deze operatie de normale risico’s zoals een nabloeding of ontsteking van de wonde. Gelukkig komen die heel weinig voor.

Daarnaast zijn er ook complicaties die eigen zijn aan de operatie. Door zenuwmonitoring tijdens de opera-tie herleiden we het risico op een beschadiging van de aangezichtszenuw tot een absoluut minimum. Doordat de smaakzenuw zich in het operatiegebied bevindt, is een tijdelijke verandering van de smaak mogelijk. Dat is een tijdelijk fenomeen. Lichte duizeligheid kan ook voorkomen, maar gaat meestal spon-taan over.

Na de operatie

Na de ingreep verblijf je enige tijd in de ontwaakzaal waar je rustig wakker wordt. Na toestemming van de anesthesist brengen we je terug naar je kamer waar je zorgvuldig gevolgd wordt door de verpleegkundigen. Ze meten regelmatig je pols en bloeddruk en houden de operatiestreek in het oog.

De verpleegkundige deelt je mee wanneer je opnieuw water mag drinken. Tenzij anders afgesproken, blijf je één of twee nachten in het ziekenhuis.

Verdoving

De ingreep gebeurt onder algemene verdoving. Vooraf moet je een preoperatieve vragenlijst invullen. Het is heel belangrijk andere gezondheidsproblemen, allergieën of medicatie (zeker bloedverdunnende medicatie zoals Asaflow, Aspirine …) te vermelden. Voor patiënten vanaf 15 jaar voorzien we ook een preoperatieve raadpleging. Eventueel vragen we nadien nog bijkomende onderzoeken (longfoto, bloedafname ...) aan.

Adviezen voor thuis

  • Druk: om druk te voorkomen, mag je na de operatie een week niet tillen, persen of je neus snuiten.
  • Wassen: wees voorzichtig met douchen. Er mag geen water in het geopereerde oor komen. Dek het oor af met een beker bij het wassen. Vraag zo nodig iemand om je te helpen of gebruik droogshampoo.
  • Zwemmen: je mag twee maanden niet zwemmen.
  • Sport: de eerste vier weken doe je best rustig aan: wel bewegen, niet sporten.
  • Werk: we voorzien een afwezigheidsattest voor het werk tot twee weken na de ingreep.
  • Vliegen: je mag zes weken niet vliegen.

Wiekje in de gehoorgang

Om infecties te voorkomen moet je tweemaal per dag antibioticadruppels aanbrengen op het wiekje.

Het kan gebeuren dat je het wiekje spontaan verliest. Knip dan het deel dat uit het oor is gekomen af. Probeer het zelf niet terug te plaatsen, maar druppel wel verder!

Het is ook normaal dat het wiekje na de operatie wat bloederig is. Als er voortdurend bloed uit het oor komt, neem je best contact op met onze dienst.

Wanneer kom je op controle?

In veel gevallen verwijderen we het hoofdverband voor je naar huis gaat. Het kan ook zijn dat we daarvoor een aparte afspraak voorzien, enkele dagen na de ingreep.

Na een week kom je op controle voor het verwijderen van de hechtingen en de wiek. Een viertal weken na de ingreep kom je nog eens op controle. We verwijderen dan het resterende verband uit de gehoorgang.

Omdat er een risico bestaat op een nieuw cholesteatoom is een strikte opvolging noodzakelijk. Dat doen we met een kijkoperatie een jaar na de ingreep of met een MRI-scan.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 28-april-2021.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by