Erectiestoornissen of erectiele dysfunctie is het consistente/herhaaldelijke onvermogen om een erectie op te wekken of te behouden die voldoende goed is om seksueel actief te kunnen zijn.

Heel wat mannen lijden aan deze aandoening. De aandoening kan zich uiten op verschillende leeftijden en is dus niet steeds het gevolg van de ouderdom. Een studie in de Verenigde staten (De Olmstead County studie) gaf aan dat zelfs in de leeftijdsgroep van 40-jarigen bijna 13% van de mannen lijdt aan erectiestoornissen. Vanaf de leeftijd van 60 jaar gaat dit naar de 20%.

De oorzaken zijn divers en worden grofweg ingedeeld in psychologische oorzaken en lichamelijke oorzaken. Voorbeelden van psychologische oorzaken zijn relatieproblemen, stress op het werk enz. Voorbeelden van lichamelijke oorzaken zijn afwijkingen van de bloedvaten die de penis bevloeien en de zenuwen die de penis bezenuwen. Elk van deze factoren of een combinatie van deze factoren kunnen erectiestoornissen geven.

Erecties worden soms ‘de antenne’ van de gezondheid van de man genoemd. Zaken zoals roken, een ongezonde voedingsstijl of erg sedentaire levenswijze kunnen allemaal de erectie in de slechte zin beïnvloeden. Aanpassen van de levensstijl kan dus al een eerste behandeling zijn. Daarnaast bestaan er verschillende soorten medicatie voor de patiënt met erectiestoornissen. Al deze geneesmiddelen zullen de bloedvoorziening naar de penis bevorderen. Als medicatie niet helpt, kan de uroloog volgende behandelingen voorstellen:

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 08-maart-2024.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by